Защо не трябва да топите в соса, след като отхапете?
Секция: Здраве
24 Февруари 2019 15:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо не трябва да топите в соса, след като отхапете?

/КРОСС/ В компанията винаги се намира някой, който не може да си дояде парченцето чипс, преди да го топне още веднъж в соса. Но учени показват, че това не просто въпрос на възпитание, а в действителност разпространява доста микроби.

Учени от Университета Клемсън са провели следния експеримент: потапят цяло и отхапано парче чипс в чаша вода, за да видят колко бактерии ще предаде всяко.

Водата с отхапаното парче чипс съдържала с 1000 повече бактерии на милилитър вода от цялото. Но водата е едно, а сосовете друго, нали?

Екипът изпробва най-популярните сосове, в които американците топят твърдия царевичен чипс – салца, топено сирене и шоколадов сироп, за да видят дали с по-гъстите течности се случва същото. Те откриват, че след двукратно потапяне всеки от сосовете съдържа повече бактерии, отколкото след потапяне на неотхапаното.

Но салцата изкарва най-малък късмет. Веднага след потапянето в нея има пет пъти повече бактерии, отколкото в другите сосове.

Учените смятат, че причината е, че салцата е водниста, затова замърсените частици падат от потопеното парче в купата.

"Колкото по-малко плътна е течността, толкова повече от соса, до който се е докоснала отхапаната част, пада обратно в купата, вместо да залепне за парчето." - обяснява Пол Доусън, водещ автор на изследването. "И когато падне отново в общия съд, то внася бактериите от устата на топящия."

Добрата новина е, че салцата е толкова киселинна, че убива бактериите по-бързо и за два часа количеството им се изравнява с това в другите сосове. Въпреки че представете дали може сосът да престои два часа на някое парти.

И така, колко лошо е да погълнем бактериите от устата на някого? Зависи дали човекът е болен. Всеки от нас има стотици, дори хиляди бактерии в слюнката си – и това не е изобщо толкова ужасяващо.
Но има достатъчно неприятни болести, които се предават през устите ни, тъй че всичко зависи доколко имате доверие на човека, който топи отхапаното парче.

И имайте предвид: когато сте в компания, просто не го правете!