Тържествено беше отбелязана шестата година от интронизацията на патриарх Неофит
Секция: Православие
24 Февруари 2019 19:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тържествено беше отбелязана шестата година от интронизацията на патриарх Неофит

/КРОСС/ С тържествена архиерейска Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" беше отбелязана шестата година от интронизацията и от избора на Светейшия патриарх Неофит запредстоятел на родната ни поместна православна църква. Това съобщиха от Българската патриаршия.

Тайнството Евхаристия е било предстоявано от Пловдивския митрополит Николай, а в съслужение с него са били Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, Знеполският епископ Арсений и Констинтийският епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската епархия, архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, десетки столични свещеници и дякони. На богослужението са участвали и йеромонасите Натанаил и Йосиф от епархията ни в САЩ, Канада и Австралия.

По време на причастния канон проповед за Неделята на блудния син е произнесъл иконом Кирил Попов, а след това Светейшият патриарх Неофит е бил поздравен с песнопения от Камернияансамбъл "Йоан Кукузел" с диригент Кристиян Попов. Някои от изпълнените песнопения са композирани от самия патриарх Неофит.

"На днешния ден - 24 февруари, преди шест години, тук в този благолепен храм възкликнахме три пъти: "Достоен", и поздравихме новия предстоятел на родната ни Българска православна църква - Негово светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски. Всички си спомняме онова чувство на радост и на душевна лекота, с които бяха преизпълнени сърцата на всички. (...) В днешните времена, в които егоизмът, гордостта и алчността заплашват да разрушат основите на обществото, Църквата трябва да дава пример за смирение. Негово светейшество патриарх Неофит непрекъснато ни дава пример за смирение и ние трябва да му благодарим", е казал в словото си митрополит Николай.

От името на Светия синод на БПЦ-БП митрополит Николай е подарил посох на патриарх Неофит, като символ на неговото архипастирско служение. От името на епархийското ръководство на Софийската епархия Белоградчишкият епископ Поликарп също е поздравил Светейшия предстоятел на родната ни църква, като му е пожелал бодрост, сили и здраве.

Светата богослужба е завършила с многолетствие и с молитва за дълголетно служение на Светейшия български патриарх Неофит.