Планински спасители търсиха 29-годишен мъж край хижа Тръстеная
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Февруари 2019 19:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Планински спасители търсиха 29-годишен мъж край хижа Тръстеная

/КРОСС/ Шестчасова акция за издирване на загубил се турист проведе отряд Лакатник на Планинската спасителна служба (ПСС) тази нощ в района на хижа Тръстеная и Западна Стара планина. Повече от четири часа планинските спасители търсиха 29-годишен мъж при снеговалеж, вятър и температура минус 12 градуса.

Младият мъж изостанал от група, с която тръгнал на свечеряване от хижата. Намерен е жив и здрав, като сам е установил контакт с негов познат, включил се в издирването на спасителите.

Загубилият се е бил с група на еднодневен поход в района. Към 18.30 ч. тръгнали от хижа Тръстеная в посока село Лакатник, като преходът е приблизително 2 часа. Към 19.30 ч. приятелите на момчето установили, че го няма и се върнали да го търсят.
 
Малко след това се обадили на планинските спасители, които по същото време по случайност били в хижата, заедно с туристи от местното туристическо дружество. След подаването на локален сигнал към ПСС-отряд Лакатник, решение за провеждане на акция е взето незабавно. Сигнал към телефон 112 за установяване на фактическите обстоятелства е подаден също от планинските спасители.

Петима членове на отряда и доброволци претърсват района в продължение на шест часа при сурови зимни условия. В 2.15 ч. с изгубилия се е осъществена връзка и той е открит в състояние на лека дезориентация и с леки измръзвания.