Подготовката за Мондиал 2030 на Балканите е в пълен ход
Секция: СПОРТ
25 Февруари 2019 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подготовката за Мондиал 2030 на Балканите е в пълен ход

/КРОСС/ Спортните министри и представители на футболните федерации на България, Румъния, Гърция и Сърбия ще проведат работна среща в София на 25 февруари 2019 г.

Домакин на срещата е Българският футболен съюз и Национална футболна база „Бояна". Министър Красен Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей ще обсъдят напредъка на четирите държави относно подготовката за съвместна кандидатура на домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 и Европейското първенство по футбол през 2028 г.

Очаква се в резултат на срещите на спортните министри, ръководствата на футболните съюзи и експертите да бъде изработен общ текст на Меморандум за разбирателство между четирите правителства, с който да се официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за Мондиал 2030 и Европейското първенство през 2028.

От страна на България в разговорите на експертно ниво ще участват президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, изпълнителният директор на Национална спортна база Пламен Манолов, заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов и директорът на дирекция "Европейски програми, проекти и международно сътрудничество" на Министерство на младежта и спорта Виктория Славкова.

От името на Румъния на срещата ще присъстват президентът на Румънския футболен съюз Разван Бурлеану и звездата на румънския футбол от 90-те години Георге Попеску, който в момента е съветник по спортните въпроси на министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила.Изпълнителният секретар на футболната федерация на Гърция Алексис Дедес и шефът на кабинета на зам.-министър Василиадис ще участват в експертната среща от името на Гърция.
Сърбия ще бъде представена от вицепрезидента на Сръбската футболна асоциация Марко Пантелич, генералния секретар на Асоциацията Йован Шурбатович, държавния секретар Предраг Перуничич и зам. спортния министър Дарко Удовичич.
След работната среща в понеделник спортните министри и представителите на футболните федерации на България, Сърбия, Румъния и Гърция ще дадат изявление за медиите.
Работната среща в София е третата между четирите държави.

Първите две се проведоха в Сърбия през ноември и декември миналата година. Очаква се следващите разговори за общите кандидатури да бъдат през април в Солун, Гърция.