Патриарх Неофит се срещна с митрополит Тихон от Руската православна църква
Секция: Православие
25 Февруари 2019 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит се срещна с митрополит Тихон от Руската православна църква

/КРОСС/В Синодалната палата днес се състоя среща между патриарх Неофит и Владимирския и Суздалски митрополит Тихон от Руската православна църква, който е на посещение у нас във връзка с празника на св. Серафим Софийски. Това съобщиха от Българската патриаршия.
Митрополит Тихон е изразил своята радост от посещението си в България, като е предал и поздрави от името на Негово светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Патриарх Неофит е благодарил за оказаното внимание, като е допълнил и традиционно добрите взаимоотношения с Руската православна църква.
В срещата са участвали също Неврокопският митрополит Серафим, Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, и архимандрит Васиан - предстоятел на храма-подворие "Св. Николай Мирликийски" в София.
Високопреосвещеният Владимирски и Суздалски митрополит е изразил своите благодарности и към Високопреосвещения Великотърновски митрополит Григорий, който му е оказал топло гостоприемство при посещението му във Велико Търново, както и благодарности към Величкия епископ Сионий за посрещането в Троянския манастир, където митрополит Тихон е отслужил и панихида за патриарх Максим.
На срещата митрополит Тихон е споделил и духовната си радост от възраждането на православния живот в Русия, като е допълнил колко храмове и манастири са били обновени, открити и осветени през последните години.
Приемът в Синодалната палата е завършил с взаимни благопожелания и с надежда за бъдещи срещи. Разменени са били и подаръци.