Всеки трети зрител на Opera Open в Пловдив е чужденец
Секция: КУЛТУРА
26 Февруари 2019 19:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всеки трети зрител на Opera Open в Пловдив е чужденец

/КРОСС/ Оперният туризъм в Пловдив вече личи ясно, каза на брифинг Нина Найденова, директор на Държавна опера- Пловдив. Реализирането на международни проекти на нивото на големите европейски театри привлича около 35% от публиката от чужбина, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.35-годишният оперен фестивал в днешния си вид представлява многожанрова платформа, в която са представени опера, оперета, мюзикъл, класически балет и съвременен танц. Фестивалът по традиция се провежда в Античния театър, една трета от местата вече са резервирани от чужбина, където програмата се предлага от 8 туроператорски фирми. Така и препоръката и към любителите на музиката у нас- ако искате да гледате някой от спектаклите във фестивалната програма, погрижете се поне месец по- рано за билети.

Гала откриването на Opera Open е на 8 юни, но " гвоздеят" на програмата е "Орфей и Евридика" точно седмица по-късно. Спектакълът е на Стефано Пода, световно известен режисьор, художник и хореограф. В ролята на Орфей зрителите ще видят и чуят един от най- рядко срещаните оперни гласове контратенора Антонио Джованини, а върху основата на творбата на Глук, режисьорът ще изгради многопластово зрелище, изразяващо мотото на 2019 - Пловдив- Европейска столица на културата- богатото тракийско културно наследство и древните езически ритуали, античното наследство, етносите и съвременния град. Над 100 доброволци ще участват в спектакъла.

На 21 юни в програмата на оперния фестивал следва "Силата на съдбата" на Верди, международна копродукция с Театро Реджо ди Парма-. Италия и с режисьор Стефано Пода.

На 25 юни сцената на Античния театър ще посрещне Камерата Страдивариус Оркестра от Холандия с инструментите им от средновековна Италия и нова концертна програма. Пак Верди, но този път "Риголето" ще звучи на 13 юли. Спектакълът е постановка на акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет и основен създател на фестивалите на открито "Опера в парка".

Разнообразието в жанровете проличава на 16 юли с концерт на нашумялата джаз певица Лиз Райт от САЩ. През 2005 и 2006-та година нейните албуми оглавяват класацията на сп. "Билборд" за съвременен джаз. Лиз Райт създава своя стил от смес на джаз и поп, вмъква и госпел.

Любителите на балета могат да гледат на 20 юли "Лебедово езеро" от Чайковски в новата постановка на прочутия руски хореограф Константин Уралски, дългогодишен солист в Болшой театър, а по- късно художествен ръководител на Балета на Айова, САЩ и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. В спектакъла ще гостуват солисти от Болшой театър.

"Четвъртия тенор в света"- след Павароти, Доминго и Карерас, Хосе Кура ще пее на сцената на Античния театър в главната роля в спектакъла "Отело" на Верди. той е приел поканата да участва във фестивала, а класацията, поставяща го на четвърто място в света, е направена от Метрополитън Опера.

Обикновено оперният фестивал продължава през първите два летни месеца, но поради големия интерес и богатата програма, тази година ще се играе и през август. На 21 август ще бъде втората премиера на "Риголето", на 24 август- на "Орфей и Евридика", а на 27 август е международната балетна гала вечер с водещи солисти от Куба, Германия, Русия и Българния. На 30 август Opera Open завършва тазгодишното си издание с "Аида" на Верди, която вече привлече много зрители, но изненадата този път ще бъде изцяло новата хореография, в която ще бъде включена цялата международна балетна трупа на Държавна опера- Пловдив. В спектакъла участва баритонът Кирил Манолов.