МИ не очаква икономическа и финансова криза в следващите 3-4 г.
Секция: ИКОНОМИКА
26 Февруари 2019 17:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МИ не очаква икономическа и финансова криза в следващите 3-4 г.

/КРОСС/ В следващите 3-4 години в България няма да има нова икономическа криза. Това коментира по време на кръгла маса в София заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той уточни, че прогнозата е направена при условието, че не настъпят извънредни форсмажорни събития по света.

Борисов отбеляза, че в прогнозата е взета и становище на МВФ, който очаква спад на икономическия растеж в глобален мащаб с 0,2 процентни пункта. Същите данни идват и от Европейската комисия.

"Какво означава това за нас - че се доближаваме до пика на икономическия растеж. Това означава, че след няколко години трябва да сме готови да се справим с една предстояща икономическа криза", посочи зам.-министърът.

Като причини за евентуална криза Борисов отчита редица регистрирани трусове в китайската икономика, резки колебания в цената на златото на световните пазари, бъдещето на брекзит, отношенията Русия-Украйна; Косово-Сърбия и санкционните режими.

Той подчерта, че ще бъдем много по-силни заедно в ЕС, а сред предимствата на България е икономическият растеж, като са очаквани 3,7% за тази година или даже повече.

Според Борисов по отношение на кредитния рейтинг страната ни няма конкурент в ЦИЕ или сред страните, които не са членки на еврозоната. България е на трето място по стабилност в целия ЕС на базата на показателя държавен дълг/БВП.

"Амбицията ни е до 2-3 години да бъдем лидер по финансова стабилност в Европа. Тези три показателя показват, че в България има устойчивост, добра бизнес среда", категоричен бе заместник-министърът на икономиката.