Фандъкова: Няма да плащаме за некачествено свършена работа
Секция: Интервюта
27 Февруари 2019 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фандъкова: Няма да плащаме за некачествено свършена работа

/КРОСС/ По отношение на ремонта на „Граф Игнатиев" ние връщаме и ще връщаме проекта и неговото изпълнение дотогава, докато не стане както трябва. И санкциите по договора са сериозни и когато им изтече срока по договор, който в случая е 300 дни и като се вземат в предвид спиранията заради климатичните промени, фирмата изпълнител трябва да предаде обекта и той ще бъде приет само, ако е добре изпълнен. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Йорданка Фандъкова, кмет на София. Тя добави, че изпълнителят трябва да отстрани всеки установен проблем преди да предаде обекта, защото ако приемателната комисия мине и установи проблеми, просто той няма да бъде приет. 240 хиляди лева на ден е глобата за забавяне на срока, а за качеството е 1,2 милиона лева - това са сериозни средства и те със сигурност респектират строителите, каза още столичният кмет.

Йорданка Фандъкова коментира и как върви строителството на третия лъч на метрото. Тя каза, че се очаква днес метропробиващата машина да излезе от метростанцията при Малък градски театър „Зад канала". Очаква се около 8 километра ново трасе от метрото да е готово. Кметът отбеляза, че метрото не се строи и не се очаква тази част от него да бъде завършено специално за предстоящите избори. Няма как метрото да се построи за три месеца. Въпреки това строим много бързо, коментира Фандъкова.

По отношение на протеста на шофьорите в Столичния градски транспорт тя коментира, че от десет години се водят много трудни диалози със синдикатите. Преди месец постигнахме съгласие с тях и отделихме 1 млн. лева за увеличение на заплатите на шофьорите. Фандъкова отбеляза, че първия проблем в случая е недостигът на шофьори, което се дължи на много фактори, не само на заплатите, които се дават в сектора. Една от набелязаните мерки е, дружествата да провеждат безплатно обучение на шофьори. Ще се ремонтира също такаедно от общежитията на Столичния градски транспорт, за да могат хора, които не са от София да започнат работа като шофьори и да се настанят там, заяви още столичният кмет.