Изложбата, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция, гостува в Смолян
Секция: КУЛТУРА
27 Февруари 2019 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложбата, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция, гостува в Смолян

/КРОСС/ Заседанието на Учредителното събрание във Велико Търново преди 140 години и приемането на Конституцията на 16 април 1879 г. дава ясната заявка, че България ще пребъде, заяви заместник-областният управител Андриян Петров на откриването на изложбата в Смолян. Той подчерта, че принципите на Търновската конституция носят духа на времето си и са голям успех в борбата за демократично устройство и осигуряване на национална независимост. Още преди Освобождението титаните на родната политическа и революционна мисъл основават програмите си на подобни хуманни и прогресивни принципи, припомни Андриян Петров. Раковски, Каравелов, Левски, Ботев поставят толерантността, религиозната и етническа търпимост, личната свобода, социалното равенство като условие за просперитета на бъдещата самостоятелна държава, добави той.

Инициативата за представителната експозиция, която ще обиколи всички областни центрове на страната, е на Народното събрание на Република България и на Държавна агенция „Архиви".

На официалното откриване в Смолян присъстваха също народният представител Дора Янкова, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общинският съветник Димитър Кръстанов, ръководителят на Държавен архив - Смолян Милка Матушева, представители на държавни институции, директори и преподаватели от образователни институции, ученици, общественици, граждани.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 7 март 2019 г. в Изложбената зала на Държавен архив - Смолян.