Соломон Паси: ЕС е големият отсъстващ от темата „Северна Корея"
Секция: ПОЛИТИКА
01 Март 2019 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Соломон Паси: ЕС е големият отсъстващ от темата „Северна Корея"

/КРОСС/ "Визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е съвсем рутинна, протоколна визита и ние не трябва да се шашкаме от това, че идва генералния секретар на Алианса. Ние сме страна членка и дори бих казал, че това си влиза в задълженията на генералния секретар" това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб, бивш министър на външните работи по повод визитата на генералния секретар на НАТО в България.

Той добави, че според него основна тема в разговорите между Йенс Столтенберг и премиера Бойко Борисов ще бъде несигурността в Черно море, изключителния дисбаланс във въоръженията в Черно море.

Русия притежава може би 80-90 процента от въоръженията в Черно море и това е грижа, притеснение за НАТО, коментира Паси.

Разбира се, че ще стане въпрос и за 2-та процента от бюджета, които трябва да отделяме за отбрана, както и за приемането в Алианса на Македония, добави той.

Заплаха за енергийните проекти винаги има и най-голямата заплаха се нарича зависимостта от Русия, защото ние сме монополно зависими от Русия по отношение на енергетиката, коментира друга важна тема Соломон Паси.

Бившият министър на външните работи коментира и срещата срещата във Виетнам между президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.

Жестът Ким да се види с Тръмп е добър, но това е непопулярна дипломация. ЕС е големият отсъстващ от темата „Северна Корея", каза Соломон Паси.