Министър Росен Желязков: Подготовката за работа с изкуствен интелект трябва да е част от учебните програми
Секция: Наука
01 Март 2019 13:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Росен Желязков: Подготовката за работа с изкуствен интелект трябва да е част от учебните програми

/КРОСС/ България има потенциал за развитие на високопроизводителни изчисления като приложения в областта на медицината и генетиката, което ще доведе до ползи за държавите от региона. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на Неформален съвет на министрите на Европейския съюз по телекомуникации в Букурещ, Румъния.

В рамките на форума бе обсъдена Цифровата стратегия след 2020 г. Министър Желязков посочи като основно предизвикателство, необходимостта от спешни усилия за подобряване на цифровите умения и за включване на подготовката за работа с изкуствения интелект в учебните програми и професионално обучение на всички нива.

По думите му, подпомагането на малките и средни предприятия да възприемат и използват нови технологии за изкуствен интелект, е друга посока, в която трябва да се работи.

„Главна амбиция следва да бъде да се повиши нивото на цифровизиране на тези компании, за да се повиши тяхната конкурентоспособност и да се гарантира, че никоя държава не изостава“, подчерта министърът.

Росен Желязков заяви още, че 5G технологиите и изкуственият интелект са динамична среда, която поставя сериозни предизвикателства пред сигурността на цифровото пространство и в тази сфера са нужни обединени усилия и засилено сътрудничество между държавите членки.

ЕС следва да се стреми не толкова да е пионер в света в разгръщането на нови технологии, а по-скоро да се насочат усилията върху това, в което Европа е по-добра от другите континенти, като по-високо качество на услугите и покритието, каза още българският министър.