Каква е ролята на Русия за освобождението на България
Секция: ПОЛИТИКА
02 Март 2019 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Каква е ролята на Русия за освобождението на България

/КРОСС/ Политологът Румяна Коларова и журналистът Петър Волгин спориха в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов за ролята на Русия за освобождението на България.

Според Волгин Русия е наш освободител и всички войници от други държави, участвали в сраженията, са го правили от нейно име.

Петър Волгин, журналист: Трябва да сме благодарни на всички хора, които са помогнали за освобождаването на България. Но България е освободена от Русия и хората, воювали, са го правили защото са били част от Русия.

Румяна Коларова смята, че макар ролята на Русия за Освобождението да е решаваща, войници от различни държави са участвали в нейната армия, а Европа е събудила световното обществено мнение и така е допринесла за започване на войната и за създаването на самостоятелна българска държава.Тя призова да се преосмисли ролята на националните символи, които в голямата си част са свързани с Русия.

Двамата събеседници коментираха и влиянието на ЕС, Русия и САЩ върху България, като се съгласиха, че страната трябва да изхожда в отношенията си със световните сили от позиции на националния си интерес.

По повод строителството на нови газопроводи в Европа, Волгин заяви, че Европа се нуждае от руски газ, тъй като алтернативите са по-скъпи. Според него ЕС и Русия са заинтересовани от добри отношения.

Румяна Коларова, политолог: Националният интерес на България не е да е между ЕС и Русия. Ние сме Европа, ние сме ЕС. А така да мисли Европейския съюз, че да не го конфронтира, да не го изолира от едни безспорно необходими ресурси, които са изгодни. Единственият въпрос е каква е цената, на която ползваш тези ресурси.