Момчил Неков: Всяко евро вложено в култура, може да връща 5 в регионите
Секция: ПОЛИТИКА
02 Март 2019 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков: Всяко евро вложено в култура, може да връща 5 в регионите

/КРОСС/ Трябват реални инвестиции в култура, а не само помпозност. Хората на изкуството имат нужда най-вече от нормални условия на труд и инвестиция в творчество, не само сега по време на домакинството, и не само в Пловдив. Развитието на културата, а и запазаването ѝ, са дълги и сложни процеси и наш дълг като членове на тази комисия е да направим така, че да увеличим инвестицията и бюджета за култура включително и на национално ниво - в държавите-членки. През 2015 г. белгийският град Монс беше европейска столица на културата и за всяко инвестирано евро се върнало 5 или 6. Вместо на скандали Пловдив трябва да наблегне на добрите примери." Това каза Момчил Неков по време на пресконференция във връзка с посещението на делегация от Европейския парламент по случай домакинството на инициативата „Европейска столица на културата" в Пловдив. "Безспорно, градът е един от най- красивите и древни в България. Щастлив съм, че български град е домакин на подобно събитие, но това не изключва да имаме реален поглед и оценка към начина, по който се правят нещата. Напротив, затова още повече трябва да обръщаме внимание какво точно се случва с инвестираните пари в този проект." , добави още евродепутатът.

Всички присъстващи членове се обединиха в тезата, че е необходима много работа и увеличаване на общоевропейския бюджет за култура и образование, както и е необходимо по-голямо финансиране на успешните програми, една от които е Еразъм +.

Момчил Неков използва повода, че е 1 март и празникът на Баба Марта и закичи колегите си с мартенички. „Това е един чудесен пример да покажем какво значи българска традиция и култура. Радвам се, че сте тук точно на този празник, както и в навечерието на националния ни такъв- 3 март.".

Делегатите, Хелга Трюпел от Германия , Джули Уорд от Великобритания, Силвия Коста от Италия, Мария Тереса Хименес Брабат от Испания, Мирча Диакону от Румъния, и единствен от България- Момчил Неков присъстваха на организиран от Бюрото на ЕП в България обяд, както и на презентация на специалната изложба в бившите тютюневи складове, които в момента за превърнати в зона за култура и в своеобразен музей на тютюна. След това програмата им продължи с разходка из културните забележителности на Пловдив.