Уникален „Концерт на 8 рояла“ ще гостува през ноември в България
Секция: КУЛТУРА
03 Март 2019 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникален „Концерт на 8 рояла“ ще гостува през ноември в България

/КРОСС/ Концерт без прецедент ще зарадва почитателите на класическата музика у нас тази есен. За пръв път в България /след грандиозния му успех в Германия/ ще бъде реализиран проект с подобен мащаб. Организаторите гарантират едно изключително преживяване за публиката в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. "Концерт на 8 рояла" е едно от закриващите събития в програмата на "Пловдив 2019", което ще обедини четирите града.

8 рояла, 16 пианиста, 32 ръце ще изнесат 4 концерта на територията на страната ни. Пианистите идват от осем различни държави: Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, разбира се България и дори Филипините!

Идеологът и създател на „КОНЦЕРТ НА 8 РОЯЛА" е българинът проф.ТОМИСЛАВ БАЙНОВ, който от години гради впечатляваща кариера на германската и световна музикални сцени. С реверанс към почитателите на класиката, диригентът и музикантите са подготвили вълнуващо емоционално пътуване с композициите на Карл Орф, Джоакино Росини, Карл Черни, Рихард Вагнер, Дариу̀с Мийо̀, Джордж Гершуин и други.Създателят на проекта „Концерт на 8 Рояла" е българският пианист и педагог проф. Томислав Байнов, който заедно с още шестима свои колеги основава Клавирен ансамбъл „Байнов" през 1989 г. Център за изявите на състава е Южна Германия, но много скоро популярността му става и международна. Особено атрактивни са телевизионните им изяви. Репертоарът им обхваща както специално написани творби за четири и повече ръце, така и аранжименти на някои от най-популярните класически пиеси.

Клавирен ансамбъл „Байнов" е записал няколко изключително запомнящи се програми: „Шест ръце на едно пиано", „Повече от 8 пиана", „Пиана и перкусия", „На живо в Люцерн", „Карл Черни: Концертни квартети". Специалитет на ансамбъла са изпълнения на творби на шест ръце, но на един роял, или 11 или 12 ръце на две пиана, пиеси за повече от 8 пиана, дори до невероятния оркестър от 25 пиана.

Диригентът на концертите е Григор Паликаров - изтъкнат диригент в Софийската Опера и Classic FM symphony Orchestra , композитор, пианист, преподавател и член на MENSA. Носител на множество национални и международни награди, дирижирал е по целия свят.