Графът, който подписа Санстефанския мирен договор
Секция: Интервюта
03 Март 2019 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Графът, който подписа Санстефанския мирен договор

/КРОСС/ Наследникът на граф Николай Игнатиев, който подписва Санстефанския договор - Дмитрий, подари личния печат на дипломата на Националния военноисторически музей. Реликвата може да бъде видяна още днес в музея.

Граф Николай Игнатиев е руският посланик в Цариград, подписал Санстефанския договор. Той е и автор на съдържанието на документа. Граф Игнатиев остава в историята на Русия и на България като защитник на православните славни - факт, който след Руско-турската война му носи сериозни неприятности.

Ето какво каза неговият наследник пред bTV:

- Вашият прадядо взима активно участие в Освобождението на България. Как смятате, какво го е мотивирало?

- Смятам, че той така силно е бил свързан с православието и за него българите на първо място са били братя по вяра и затова в Русия е имало голям ентусиазъм да се застъпи за младата българска държава.

- Граф Игнатиев казва, че сърцето му принадлежи на българите, продължава ли отношението на вашето семейство да е същото?

- Да, аз съм възпитан в руско семейство, роден съм в Париж, но родителите ми така ме възпитаха. Те не желаеха да приема френско поданство. До 44-а година французите ни приравняваха с циганите. И мен даже не ме пратиха във френско училище, а в руска гимназия в Париж. След 44-а година заминахме за Германия.

- Никога ли не сте мислили да се върнете да живеете в Русия?

- Баща ми - да. Дядо ми се надяваше, че Съветският съюз ще бъде освободен от болшевиките с помощта на Хитлер и че ние всички ще се върнем в родина. Така ме възпитаваха до 10-ата ми годишнина.
- Защо руският император смята, че граф Игнатиев е превишил правомощията си с подписването на договора в Сан Стефано и след това го отстранява?

- Сложен въпрос. Граф Игнатиев е славянофил. Той вярва в освобождението на славяните и на Константинопол. Смята, че Константинопол трябва да стане столица на обединено славянско царство. Той е бил против партийната система в Русия, която идва от Запад. И това не съвпада с руската политика.

- Как попада в ръцете ви личният печат на графа?

- Моят прадядо го дава на сина си Алексей, той - на своя син, който е мой баща, а той - на мен. Предава се по права линия от син на син. Всички останали артефакти пропаднаха, изчезнаха. Неотдавна братовчедка ми, която имаше много неща и не искаше да ги дава, се разболя от Алцхаймер. И всичко беше разграбено.