Животът се вихри на карнавала в Бразилия
Секция: Шоубизнес
04 Март 2019 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Животът се вихри на карнавала в Бразилия

/КРОСС/ Традиционният карнавал в Бразилия е във вихъра си. След като започна на 1 март, вчера и днес се провеждат състезанията по танци между самба школите в страната. Кулминацията на шествията и състезания се очаква в четвъртък и петък, когато специалното жури ще обяви победителя в т.нар. лига А.

Карнавали из Рио де Жанейро се провеждат още от началото на 18-ти век, като датите на вихрените танци за плаващи - от средата на февруари до средата на март.

Карнавалът е част от културата на бразилците, но в последните десетилетия се утвърди и като основна туристическа атракция на страната. Тази година около 1.5 млн. туристи са участвали в откриването на фестивала, като очакванията за икономиката са до края на седмицата те да нараснат до 2.2.млн.

Карнавалът в Рио де Жанейро е кулминация на състезанието между самба школите, което се провежда през цялата година. Главното събитие се състои на място, наречено Самбадром. В Бразилия има няколко подобни съоръжения, но това в Рио е най-голямото с капацитет 90000 зрители. Трибуните са разположени от двете страни на действаща улица. Дължината на отсечката е около 700 метра.

Карнавалът тази година започна с песен със заглавие "Синьо или розово, това е едно и също", като текстът й е свързан с изявление на бразилския министър по въпросите на жените, семейството и човешките права Дамарис Алвис, която след назначаването обяви нова епоха Бразилия - момчетата носят синьо, а момичетата - розово. Уличните шествия често носят политически оттенък.