Джеф Безос мечтае за космическа цивилизация от гении
Секция: Наука
04 Март 2019 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джеф Безос мечтае за космическа цивилизация от гении

/КРОСС/ Джеф Безос е сред милиардерите с големи мечти и амбиции за космическото развитие на човечеството. За разлика от Илон Мъск обаче, Безос говори сравнително рядко по тази тема.

Наскоро той е нарушил мълчанието си по време на среща в "Йейл клуб" в Ню Йорк, съобщава Business Insider, който преразказва и 30-минутната лекция на Безос. През това време той за пръв път говори с повече подробности за своите космически мечти и амбиции, които са не по-малко смели от тези на Мъск.

Безос например иска човечеството да създаде космическа цивилизация с хиляди гении на нивото на Моцарт и Айнщайн и да има "космически Марк Зукърбърг".

Според Безос една от причините космическите пътешествия все още да са скъпи е, че се залага твърде много на старите и изпитани технологии, които са сигурни, но не ефективни. Нужна е по-голяма смелост във въвеждането на нови, по-добри технологии, които да позволяват по-евтино и редовно летене. Той допълва, че има много разнообразни начини за излизане в орбита. Той казва още, че компанията му се доближава до първите си полети с хора. Това може да се случи още тази година.

Първият полет ще достигне Космоса, но няма да влезе в орбита.

Безос за пръв път говори директно и за конкурентите си. Един от тях е Virgin Galactic на Ричард Брансън, която иска да вози космически туристи.

Марс не е решението

Безос казва, че не харесва идеята за "план Б" - планета, на която човечеството да се премести, ако Земята бъде унищожена или стане негодна за живот. "Вече сме пращали роботи до всяка планета в Слънчевата система и тази е най-добрата. Имам приятели, които искат да се преместят на Марс и на тях им казвам - идете да живеете една година на върха на Еверест и вижте дали ще ви хареса, защото това е градински рай, в сравнение с Марс", коментира той.

Според него има начин в цялата Слънчева система да живеят над 1 трилион души и "тогава ще има 1000 Моцарти и 1000 Айнщайни.