Винят Тереза Мей в опит за купуване на депутатски гласове
Секция: СВЯТ
04 Март 2019 15:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Винят Тереза Мей в опит за купуване на депутатски гласове

/КРОСС/ Тереза Мей бе обвинена в опит „да подкупи“ депутати в отчаяните ѝ усилия да спечели гласовете им за нейната сделка за Брекзит, след като обяви учредяване на фонд от 1,6 милиарда паунда за подпомагане на по-бедните градове. Лейбъристите твърдят, че това са населени места предимно в общини, където са гласували за напускане на ЕС в референдума през 2016 година.

Изоставащите в развитието си градове в Англия ще получат финансовата инжекция  като част от пакет, целящ премиерът да получи подкрепа за сделката ѝ сред депутати от опозиционната Лейбъристка партия, чиито избиратели подкрепиха излизането от ЕС в референдума през 2016 г.

Някои от тези депутати, като Лиса Нанди и Гарет Снел, които бяха обявили, че биха могли да подкрепят сделката на Мей, сега критикуват този ход и заявиха, че парите трудно ще заличат последиците от строгите икономически мерки.

Депутати от Консервативната партия, в чиито райони пък има градове подкрепили оставането в ЕС, също са недоволни, опасявайки се, че те ще бъдат подминати при даването на помощите.

Министърът на общностите и регионалното развитие Джеймс Броукъншър отрече, че тези суми са „подкуп за Брекзит“ и допълни, че отпускането им няма нищо общо с гласуването следващата седмица по сделката на премиера и  че на тези градове наистина ще бъде помогнато.

Ана Субри, която напусна Консервативната партия, каза, че това е отчаяна мярка за купуване на гласове и я сравни с дадения един милиард паунда на северноирландската Демократична юнионистка партия да подкрепя правителството.