Ник Кириос - непокорният талант без треньор, който кара джет преди мач за титла
Секция: Анализи
04 Март 2019 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ник Кириос - непокорният талант без треньор, който кара джет преди мач за титла

/КРОСС/ Само преди седмица Ник Кириос заемаше 72-ото място в световната ранглиста, беше спечелил само два мача от началото на 2019 г. и отпадна рано в трите турнира, в които участва.

Седем дни по-късно австралийският тенисист е №31 в света, държи пета титла в кариерата си, има три победи срещу играчи от топ 10 и отново гледа със самочувствие към големите турнири.

Впечатляващото му представяне в Акапулко за пореден път показа колко голям е неговият потенциал. В същото време поведението му отново разедини мненията в тениса.

В тези седем дни Кириос измина пътя от играч, който публиката бурно освиркваше в началото, до играч, чиито зрелищни отигравания зрителите аплодираха на крака във финала.

Турнирът спокойно можеше да завърши с белязано от скандал ранно отпадане, както се случи няколко пъти през годините. Австралиецът обаче се пребори с негативните емоции, спаси три поредни мачбола срещу Надал и направи забележителен обрат.

След мача Кириос получи укор от световния №2, че не уважава публиката, съперниците и себе си и пропилява огромния си талант. "Може да спечели титла от Големия шлем и да се бори за челните места, но има причина да е там, където е", каза Надал.

Австралиецът отклони забележките и заяви, че няма желание да слуша, защото всеки е различен, а испанецът не знае нищо за него.

Обратът срещу Надал даде крила на Кириос, който продължи да показва страхотен тенис в критични ситуации и да побеждава най-силните играчи в турнира.

Той измъкна още две драматични трисетови битки - срещу Стан Вавринка и Джон Иснър, за да се стигне до триумфа срещу Александър Зверев във финала.

След турнира Кириос заяви, че се чувства късметлия да бъде в тази позиция. Той призна, че има проблеми с дисциплината и не е толкова отдаден в работата, колкото най-добрите тенисисти в света.

"Отидох да карам джет в пет и половина следобед (пред финала срещу Зверев). Не мисля, че това е нещо, което играч от топ 10 ще направи", отговори австралиецът на въпрос дали се вижда като част от топ 10.

Потенциалът на Кириос да бъде сред най-добрите в света винаги е бил неоспорими. Eдва навършил 19 години, той игра четвъртфинал на "Уимбълдън", а седем месеца по-късно стигна и до финалната осмица на Australian Open. През 2016 г. спечели три титли и достигна до №13 в света.

Кариерата му обаче продължава да е сбор от редки проблясъци и чести сривове. Кириос изрази амбиция да промени отношението си, за да стане по-постоянен и концентриран на корта.

"Трябва да съм по-дисциплиниран, да бъда по-голям професионалист и да върша правилните неща. В момента дори нямам треньор. Може би трябва да започна с това", каза 23-годишният тенисист.

Турнирът в Акапулко може да се окаже трамплинът за Кириос. Той има да защитава малко точки в следващите три месеца и може да продължи изкачването си, ако покаже същата игра.

"Надявам се това да е пример за хора, на които им е трудно и преминават през ситуации, от които си мислят, че няма излизане. Щом аз мога да го направя, значи и другите могат. Наистина се бях поддал на разочарованието и не знаех какво да правя. Но когато имаш такава седмица, нещата могат да се променят", обобщи Кириос след триумфа в Акапулко.

източник: dnevnik.bg