Бойко Борисов: България ще участва в газопреноса, защото ни се полага
Секция: ИКОНОМИКА
05 Март 2019 07:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойко Борисов: България ще участва в газопреноса, защото ни се полага

/КРОСС/ Правителствените ръководители на България и Русия потвърдиха желанието на двете страни за сътрудничество в енергетиката. Дали намеренията им ще се сбъднат обаче ще зависи и от Брюксел, подчерта гостуващият в София руски премиер Дмитрий Медведев.

"България ще участва в газопреноса, защото това ни се полага", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на четири очи с руския му колега Дмитрий Медведев в Министерски съвет. С тази среща започна официалното посещение на премиерът на Руската федерация у нас.

"Русия остава едни от големите търговски партньори на България. България ни доставя машини и техника, лекарствени средства. Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни. Там имахме проблеми също - по "Турски поток", но трябва да отчитаме опита, който получихме през последните години, имам предвид ситуацията с "Южен поток". По-нататък ще можем да говорим, след като ни бъде дадена гаранция. Когато ЕК ни даде надеждна гаранция за това, че този проект няма да бъде счупен за в бъдеще, тогава няма да има никакви прегради", заяви Медведев на пресконференцията след разговора на делегациите.

"Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия. Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер го нарича газоразпределител, така че както "Северен поток 1" и "Северен поток 2" се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство", заяви премиерът Борисов и добави: "Южен поток", от който се загубиха пари, беше 60 млрд. кубически метра".

"Целта на България е, след като спре преносът на газ през Украйна и след като тя тръгне по "Турски поток", тръбите в България да не пресъхнат. Над 16 милиарда куб.м. газ минават през България в момента, а са инвестирани 6 милиарда лева за нови компресорни станции", подчерта Борисов.

"Газпром" не планира участие в проекта за газов хъб "Балкан". "Всичките ни ресурси в този регион са договорени на дългосрочна основа", заяви шефът на руската компания Алексей Милер след срещата в София между премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Милер каза още, че проектът за газопровод "Северен поток 2" изглежда няма да бъде сполетян от съдбата на прекратения "Южен поток".

За бъдещето на проекта АЕЦ "Белене"

"Ситуацията е променена. Арбитражът в Париж отсече, че двата реактора са български, за което България трябва да заплати 1,176 млрд. лева и с натрупани лихви, които Вие (Дмитрий Медведев - бел. ред.) с президента Путин ни ги опростихте, но ние платихме кеш - всички пари наведнъж. Сега България има завити в найлони два ядрени реактора - произведени в Русия, българска собственост", коментира премиерът Борисов.

Борисов подчерта още, че новата ядрена мощност е необходима, защото вероятно следващото поколение няма да може да разчита на ток от въглища и след 10-12 години България ще трябва да внася електроенергия.

За АЕЦ "Белене" Дмитрий Медведев каза, че са готови да разглеждат участието им в атомната централа. "Росатом" има голям опит по подобни проекти", изтъкна той.

За последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на протоколната среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов.

„Има към какво да се стремим, тъй като през последните години някои цифри от икономическото сътрудничество станаха по-високи, но други за съжаление се влошиха, особено ако вземем резултатите от изминалата година", заяви Медведев.

За сътрудничеството в сферата на туризма

Руският премиер изтъкна и значителните връзки в сферата на туризма. „Нашите граждани обичат да идват в България и утре на тази тема ще имаме специален форум, където ще обсъждаме развитието на туристическото сътрудничество", каза Медведев. Той поздрави българския си колега и всички граждани на България с националния празник 3 март. „Разбрах, че и днес у вас е почивен ден, но това няма да ни попречи да работим", отбеляза руският министър-председател, цитиран от Интерфакс.

Руският премиер Дмитрий Медведев изтъкна, че е хубаво, че е възстановена работата на междуправителствената комисия. По думите му между България и Русия има някои съвместни по-големи проекти в енергетиката, газовата област и атомното сътрудничество.

„Преди появяването на различни рестрикции и санкции търговският ни стокообмен беше около 5 млрд. долара, а сега е около 3 млрд. долара. Очевидно, че това са загубени работни места", заяви Медведев.

За сигурността

По темата за сигурността - премиерът Борисов призова НАТО и Русия да седнат на масата на разговорите. Той поиска туризъм и приятелство в зоната на Черно море, а Медведев каза, че в България ще има нови изтребители, но е важно да дойде и руски газ:

"Моят колега демонстрира една проста истина по блестящ начин: Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде, газ да работят електростанциите. Струва ми се, че с българските ни приятели можем да работим по това направление", заяви в края на пресконференцията Медведев.

В присъствието на двамата премиери бяха подписани двустранни документи, сред които променена спогодбата в социалната сигурност, програма за съвместни действия между руското министерство на икономическото развитие и българското министерство на туризма до 2021 г., план за консултации между външните министерства на двете страни.

Руският премиер Дмитрий Медведев поздрави България по случай 141-годишнината от Освобождението от османско робство. Той добави, че тази година се отбелязват и 140 години от началото на дипломатическите отношения между Русия и България.

В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация са: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачов, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом", Алексей Милер, председател на управителния съвет на ПАО „Газпром" и др.

В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.