САЩ заплашват със санкции Турция заради сделката с руските С-400
Секция: СВЯТ
06 Март 2019 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ заплашват със санкции Турция заради сделката с руските С-400

/КРОСС/ Покупката от Турция на руски зенитно-ракетни системи С-400 от Русия може да доведе до преразглеждане на участието на Анкара в програмата за американски изтребители от пето поколение Ф-35, отказ от други потенциални сделки в областта на въоръжаването в бъдеще, както и до санкции в съответствие със закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции". Това обяви на редовна пресконференция вчера заместник-говорителят на Държавният департамент Робърт Паладино, предаде БТА.

Паладино посочи, че американската страна е разяснила на Турция, че има много сериозни безпокойства по повод заявените от нея намерения да придобие руски зенитно-ракетна комплекси С-400.

„Ясно предупредихме Турция, че потенциалната покупка на С-400 ще доведе до преразглеждане на участието на Турция в програмата Ф-35, като възниква риск и за други потенциални сделки с Турция в сферата на въоръжаването в бъдеще", каза той, повтаряйки предишни подобни заплахи на Вашингтон към Анкара.

През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за купуване на системи С-400. Фактът за подписването на договор бе потвърден от Русия на 12 септември 2017 г., когато и турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че по договора е внесен аванс. Очаква се доставките да започнат още тази година.

На снимката - Руската зенитна система С-400