Откриха „еликсир на безсмъртието“ в древна китайска гробница
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Март 2019 18:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха „еликсир на безсмъртието“ в древна китайска гробница

/КРОСС/ Археолози установиха, че загадъчната жълтеникава течност в бронзов съд, открит в китайска гробница на 2000 години, е легендарният "еликсир на безсмъртието", предаде БТА.

Бронзовият съд е намерен при разкопки на гробница на благородник в провинция Хънан в края на миналата година. Той съдържал 3,5 л течност, която излъчвала силна миризма на алкохол. Първоначално археолозите помислили, че това е вино. В онези времена китайците правели вино от ориз и сорго и го използвали при ритуални жертвоприношения и церемонии.
Лабораторният анализ обаче разкрил, че това е нещо много по-интересно. Течността се състои от калиев нитрат и алунит - основните съставки на еликсир, споменаван в древни даоистки текстове.
Учени откриха източник на безсмъртие в хидрите Еликсирът надали е осигурявал безсмъртие. Калиевият нитрат се използва в месопреработвателната промишленост, за торове и фойерверки. Алунитът се използва за производство на стипца. Тя се слага в туршии и в бакпулвера и е сравнително безвредна. Калиевият нитрат във високи дози обаче носи рискове - като се започне от възпаления на очите и кожата и се стигне до анемия, бъбречна недостатъчност, дори смърт. Дали древните китайци наистина са пили такъв еликсир, или той е използван само ритуално в погребалната церемония, не е ясно.