Над 120 фирми от Варна участваха в регионален форум на ЕБВР
Секция: ИКОНОМИКА
07 Март 2019 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 120 фирми от Варна участваха  в регионален форум на ЕБВР

/КРОСС/ „Без бюрокрация, излишни документи и мудна администрация - така работи програмата "Подкрепа за малкия бизнес" на ЕБВР", обяви Мирослав Стоянов, мениджър на програмата в България. Той представи предимствата на програмата на регионален форум във Варна „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау", събрал над 120 бизнесмени от региона. За събитието в морската столица пристигнаха директорът на ЕБВР за България Лариса Манастърли, старши банкер на банката Светлин Писленски, зам.- изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Яна Топалова, представители на Министерството на икономиката. Форумът бе организиран от ЕБВР в партньорство с икономическото министерство, ИАНМСП и община Варна.

При откриването на форума зам.кметът на Варна Пейчо Пейчев изрази задоволството си от отличното партньорство с ЕБВР и подчерта, че с подкрепа на банката се реализират стратегически проекти в морския град. "Вярваме, че банката и в бъдеще ще вижда в община Варна надежден партньор и, че ще подкрепи местни фирми, за да се развиват и да подобряват бизнес средата", заяви Пейчев.

"Ръст на оборота, подобрена производителност и разкриване на нови работни места са най-честият резултат от програмата "Подкрепа за малкия бизнес", съобщи още Мирослав Стоянов. Проучване сред компаниите, реализирали проект по програмата, сочи, че година по-късно 68% повишават стокооборота си средно с 30%, 56% подобряват производителността си средно с 26%, а 51% увеличават персонала си с 23% за същия период. За година у нас са одобрени 30 проекта, 20 други са в процес на разглеждане", обяви г-н Стоянов.

Представители на много малки и средни компании от Варна и региона се запознаха с възможностите, които дава програмата "Подкрепа за малкия бизнес". Чрез нея фирмите получават експертна помощ за развитие и растеж в различни области като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др. „Имате ли идея или проблем, елате да ги обсъдим заедно и със сигурност ще намерим решение", подчерта Стоянов. Обикновено одобрението на проекта се получава не по-късно от месец след първата среща с представители на програмата. А месец след приключване на проекта банката изплаща грантовата сума, която е 70% от стойността на проекта.

За да бъдат одобрени, компаниите, които кандидатстват, трябва да са частни, български, да имат годишен оборот до 50 млн. евро и балансово число до 43 млн. евро и под 250 служители. Изисква се и поне двугодишна бизнес история. Програмата работи с компании в почти всички сектори с изключение на военната дейност и производство, тютюн, хазарт и финансови услуги.

Представители на Министерството на икономиката запознаха присъстващите с възможностите за подкрепа на малките и средните предприятия чрез програмите на Европейския съюз, мерките на ИАНМСП.

Следващите информационни форуми по програмата „Подкрепа за малкия бизнес" на ЕБВР ще се проведат на 7 март в Бургас и през юни в Стара Загора.