Зам.-министър Йовев: МРРБ започва разработването на ново законодателство в строителството
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Март 2019 07:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Йовев: МРРБ започва разработването на ново законодателство в строителството

/КРОСС/ „Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството е създадена междуведомствена работна група, с участието на представители на МРРБ, ДНСК, Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на строителите в България и Националното сдружение на общините в Република България, чиято задача е да се разработи цялостна концепция за ново законодателство в областта на проектирането и строителството."
Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев по време на кръгла маса на тема „Проблеми в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството", в рамките на международното изложение „Архитектурно-строителна седмица".
Целта е да се постигнат необходимите нормативни промени и прилагането на добрите европейски практики, за да се стимулират инвестиционните процеси в страната и да се улесни бизнеса при тяхното изпълнение, каза още заместник-министърът.
„През последните месеци правителството, в това число и МРРБ, предприе редица мерки в посока намаляване на административната и финансовата тежест за гражданите, общините и бизнеса в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране", обясни Йовев и изтъкна някои от направените промени в Закона за устройство на територията. Като пример той даде присъединяването на потребители към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура от съответните експлоатационни дружества, при които бяха въведени процедури за служебно съгласуване и предоставяне на информация от експлоатационните дружества. В тези случаи услугите ще се предоставят безвъзмездно, като няма основание експлоатационните дружества да претендират заплащане на такси.
„Нещо повече - възложителят или упълномощено от него лице може да поиска с визата за проектиране да му бъдат предоставени и изходни данни, необходими за проектирането и присъединяването към мрежите на техническата инфраструктура от съответните експлоатационни дружества, като опише инвестиционното си намерение", подчерта заместник-министърът. Той съобщи още, че с приетите от Народното събрание промени в Закона за устройство на територията преместваемите постройки ще се контролират от ДНСК.
По думите му, стъпвайки на опита до момента предстои да се направят още промени в ЗУТ отново с цел оптимизация на строителния и инвестиционния процес.
На събитието Валентин Йовев подчерта още, че в момента се изпълняват одобрени от правителството 1528 мерки за трансформация на модела на административно обслужване. Подготвя се и промяна в Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти. Вече е изготвен проект на Наредбата от междуведомствена работна група с участието на представители на Камара на архитектите в България и Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, стана ясно при откриването на кръглата маса. Продължава общественото обсъждане по нея.
Пред участниците в кръглата маса заместник-регионалният министър беше категоричен, че само с взаимен диалог и поставяне на конкретни въпроси може да се насърчават инвестиционните процеси в България и да се развива строителният отрасъл.