Шествие на толерантността в Деня на спасението на българските евреи
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Март 2019 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шествие на толерантността в Деня на спасението на българските евреи

/КРОСС/ По повод Деня на спасението на българските евреи - 10 март, Организацията на евреите в България "Шалом" и Столична община организират в неделя Шествие на толерантността и единението на българския народ "Заедно за България. Заедно за Европа". Началото на шествието ще бъде дадено в 11.00 часа от зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов пред храм "Света София". Маршрутът включва отдаване на почит с минута мълчание пред Паметника на Незнайния войн, среща с представители на Светия синод на Българската православна църква пред храм-паметник "Св. Александър Невски", среща с народни представители пред сградата на НС и ще завърши в 12.00 часа с официална церемония пред Паметника на спасението в парковото пространство между НС и НХА, на която ще бъде почетена и паметта на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта. Церемонията е с участието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, кмета на София Йорданка Фандъкова, президента на Световния еврейски конгрес Н. Пр. Роналд С. Лаудер, посланика на Държавата Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан и председателя на Организацията на евреите в България "Шалом" доц. д-р Александър Оскар. Към шествието се присъединяват представители от еврейските общности в цялата страна.
***
Заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи ще се състои от 17.00 часа в Централната Софийска синагога с официално обръщение към българската еврейска общност от президента на Световния еврейски конгрес Н. Пр. Роналд С. Лаудер. В рамките на церемонията ще бъдат връчени награди "Шофар" на посланика на Държавата Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан, посланика на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин и Националния координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев за големия им принос към развитието на толерантността и демократичността в българското общество.

Главен акцент на заключителната церемония е присъединяването на 9 български неправителствени организации към Меморандум за сътрудничество и партньорство в борбата с езика на омразата и дискриминацията в българското общество, подписан между ОЕБ "Шалом" и фондация GLAS на 15 февруари 2019 г.