Жените в Германия по-често изпадат в бедност в сравнение с мъжете
Секция: СВЯТ
08 Март 2019 13:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жените в Германия по-често изпадат в бедност в сравнение с мъжете

КРОСС/ Жените в Германия по-често изпадат в бедност в сравнение с мъжете, предупреждава Левицата на Международния ден на жената, предаде ДПА.Депутатът Сабине Цимерман от Левицата се позовава на данни на Евростат, които показват, че през 2017 г. е имало 7,1 милиона жени в Германия, които са били заплашени от бедност в сравнение с 6,1 милиона мъже. Като процент 17,1 на сто от жените в страната са изправени пред бедност, а при мъжете са 15 на сто. Тези с по-малко от 60% от средния доход се определят като заплашени от бедност.

"Проблемът с бедността за съжаление отдавна се свързва с жените", обяви Цимерман и обвини правителството в замазване на проблема.

Жените са дискриминирани на работното място в резултат на ниско заплащане и почасова работа, като тези фактори водят до по-ниска пенсия, подчертава Цимерман, експерт по социални въпроси, и призовава правителството да намали пропастта с мъжете.Според Федералната агенция по труда 27,1% от жените на пълен работен ден изпадат в категорията с ниско заплащане в сравнение с 16,2% от мъжете. В тази категория влизат германци с месечно брутно възнаграждение от под 2139 евро на месец. На пълен работен ден жените в Германия средно получават 2920 евро, а мъжете - 3372 евро.