Разполагането на руските С-400 в Турция започва през октомври
Секция: Русия
08 Март 2019 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разполагането на руските С-400 в Турция започва през октомври

КРОСС/ Процесът на разполагане на руските противовъздушни ракетни системи С-400 в Турция ще започне през октомври. Това обяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от руски медии.

"Разполагането на С-400 ще започне през октомври, военновъздушните сили изучават, в кои региони е по-добре да ги инсталират", посочи Акара.Началникът на турското военно ведомство също така е повторил, че придобиването на руските отбранителни системи е "не предпочитание към Турция, а необходима мярка". Освен това той добавил, че Анкара и Вашингтон "продължават преговорите за възможното снабдяване на републиката с американски противовъздушни системи "Пейтриът".

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че нито една държава няма право да попречи на Турция да закупи С-400, особено ако не са искали да продадат собствените си системи на Анкара.Наскоро говорителят на Държавния департамент на САЩ предупреди, че Турция може да бъде ударена с вторични санкции и да загуби достъп до изтребителя F-35, ако продължи с плановете си по придобиването на С-400.

Русия и Турция подписаха договор на стойност 2,5 млрд. долара за четири батальона С-400 през декември 2017 г., като първата от системите трябва да пристигне по-късно тази година. Предназначена да спре вражески самолети, безпилотни самолети, крилати и балистични ракети, С-400 е най-модерната мобилна система за противовъздушна отбрана в арсенала на Москва.