Хотелиерите плащат нереално ниски осигуровки за служителите си
Секция: Туризъм
08 Март 2019 15:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хотелиерите  плащат нереално ниски осигуровки за служителите си

/КРОСС/ Четири- и петзвездните хотели в Банско, Пампорово и Боровец осигуряват персонала си на средно 764 лв. месечно, което е с близо 200 лв. по-малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша. Във Велинград в същата категория хотели осигурителният доход е 540 лв., което е дори под минималния осигурителен доход, допълват от НАП.

Местата за настаняване в зимните курорти и Велинград ще бъдат подложени на т.нар. открито наблюдение, проверки и ревизии. Откритото наблюдение представлява явно присъствие на инспектори на НАП в търговския обект в продължение на седмици, като се следят оборотите и отчитането им на касовите апарати, работното време и заетостта на персонала. Ако бъдат открити значителни разлики в осигуряването на персонала в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия, допълват от НАП.

Колко губи всеки, приел да бъде осигуряван на по-ниска от реалната си заплата, може да изчисли чрез специално създадения калкулатор от НАП и НОИ на www.zaplatavplik.bg.

"Има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. заплата в плик. Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които впоследствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите, целят да пресекат тази практика", каза директорът на "Фискален контрол" в НАП Спас Шишков, цитиран от пресцентъра си.

Междувременно в отговор на депутатски въпрос и финансовият министър Владислав Горанов обяви, че целогодишно работещи хотели и заведения осигуряват персонала си на 500 лв., което за него е явно укриване на приходи и съответно осигуровки.

Отговаряйки за въвеждането на новия софтуер и подмяната на касовите апарати, Горанов напомни, че по груби сметки на администрацията годишно в България се укриват около половин милиард лева, като над 33 млн. лв. от тях са "спестени" данъци и осигуровки, предимно от сектора на услугите - заведения, търговци на дребно с храни и облекло, а останалата сума е от собствениците на електронни магазини.

По повод притесненията на бизнеса за това, че с новите изисквания данъчната администрация ще има по-голям достъп до конфиденциални данни за съответната фирма, Горанов посочи, че данъчните спазват Закона за защита на личните данни и носят дисциплинарна и наказателна отговорност за злоупотреба с информация.

Не смятам, че обемът, с който НАП борави и ще борави като данни, ще направи така, че тя да разполага с твърде много информация или да създава предпоставки за злоупотреба с нея, обяви той и подчерта, че тези, които са се изкушавали да укриват обороти, вече с новата наредба това ще им е почти невъзможно.