Застудяване, сняг и дъжд от вторник
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Март 2019 18:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Застудяване, сняг и дъжд от вторник

/КРОСС/ Топлото и  слънчево време ще се задържи още два дни, след което предстои застудяване.

До края на съботния ден времето ще остане слънчево, с висока облачност, топло, с температури от 18 до 23 градуса - стойности, характерни за началото на месец май. В Дунавската равнина ще духа слаб западен вятър.

Утре минималните температури ще са от 7 до 12 градуса, малко по-ниски по високите полета. През деня вятърът от запад ще се усили, до умерен в Дунавската равнина.

Облачността ще бъде променлива, все още средна и висока. Максималните температури ще бъдат от 16 до 22 градуса.

В понеделник започва постепенна промяна на времето. В Северна България вятърът ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще бъдат от 7 до 13, а дневните - от 15-16 в Северозападна България до 22 градуса в южните райони.

Около и след обяд от запад ще започнат превалявания от дъжд. До полунощ срещу вторник валежите ще се усилят и ще обхванат Северна България, а до началото на деня във вторник ще вали повсеместно.

Валежите в низините ще бъдат от дъжд, по високите места от дъжд и мокър сняг, а по високите полета - мокър сняг. В района на София валежите също ще преминават в сняг и  е възможно образуването на временна снежна покривка.

Във вторник ще бъде студено, ветровито и почти без дневен ход на температурите, заради нахлуващия студен въздух.  В ранния следобед температурите няма да се различават съществено от сутрешните и ще са от 1-2 градуса по високите полета до около 8 на места в северозападните райони.

След обяд валежите от запад и север ще отслабват и спират, като окончателно ще спрат  около и след полунощ срещу сряда. От северозапад облачността ще се разкъсва и намалява.

Студено мартенско утро очаква част от страната в сряда, с минимални температури от около минус 5 по високите западни полета със снежна покривка, включително Софийско до 2-3 градуса над нулата на югоизток, където все още ще бъде облачно.

Уточняване и по-конкретни прогнози за минимумите в сряда очаквайте в прогнозата ни в понеделник.

От сряда температурите слабо ще се повишават, но ще останат по-ниски от тези, на които се радваме днес  и утре.