Димитър Маринов представи официално лентата с негово участие "Зелената книга" на София филм фест
Секция: КУЛТУРА
10 Март 2019 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Маринов представи официално лентата с негово участие "Зелената книга" на София филм фест

/КРОСС/ Димитър Маринов представи официално лентата с негово участие "Зелената книга" на София филм фест. Лентата получи "Оскар" за най-добър филм преди две седмици в "Dolby Theatre".

Във филма българинът си партнира с номинирания за най-престижния кино приз Виго Мортенсен и носителя на "Оскар" Махершала Али.

Лентата е "вдъхновена от истинското приятелство", което успява да преодолее расизма и класовото разделение. Действието се развива в периода на сегрегацията в САЩ през началото на 60-те години на миналия век. Димитър Маринов влиза в ролята на руския челист Олег.

"Тук съм за да ви дам този момент, в който вие да се гордеете не с мен, а с това през което съм минал. Ако не бях минал през всичко в България, нямаше да съм това, което съм. Вярвайте - не съм взел и един час урок по актьорско майсторство в САЩ. Не исках да убият българското в мен", каза Маринов преди началото на прожекцията на "Зелената книга".

Актьорът се похвали, че става главен преподавател в елитна актьорска школа в Лос Анджелис.

"Написал съм 12 реплики на български и нито един студент няма да мине изпит, без да ги е научил", каза още Маринов.

Филмът е създаден по действителен случай. Дон Шърли е ямайско-американски класически и джаз пианист и композитор. Още на 9-годишна възраст той получава покана да учи в Ленинградската консерватория. През 1945 г. свири с Бостънската филхармония, а на следваща година - и с Лондонската. Той има докторска степен по музика, психология и църковно изкуство. Говори свободно осем езика и е бил талантлив художник. През 1962 г. Шърли изнася серия концерти в южните щати, а негов шофьор е Тони Лип (Виго Мортенсен). Двамата преминават през редица премеждия, породени от отношението към Дон заради цвета на кожата му.