Трима са кандидатите за президентските избори в Северна Македония
Секция: СВЯТ
10 Март 2019 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трима са кандидатите за президентските избори в Северна Македония

/КРОСС/ Днес в полунощ изтече срокът за събиране на подписи за кандидатите за президент на Северна Македония, съобщава БТА.

Досега необходимите 10 000 подписа са събрали Стево Пендаровски, Гордана Силяновска-Давкова и Блерим Река. Подписи за участие в шестите президентски избори в страната събираха и Филип Петровски, Димче Петровски, Йосив Мирчевски и Господин Попоски, предаде агенция МИА.

Очаква се Държавната избирателна комисия да издаде официално съобщение за броя на кандидатите, изпълняващи условието за участие в президентските избори, след като преброи подписите.

Общият кандидат на 31 политически партии от коалицията, водена от СДСМ и Демократичния съюз за интеграция, Стево Пендаровски получи подкрепата на над 60 депутати в парламента и събра над 32 хиляди подписа от граждани.

Кандидатката на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ професор Гордана Силяновска-Давкова събра необходимите подписи само за един ден. Около 16 хиляди граждани се подписаха в подкрепа на нейната кандидатура.

Необходимите подписи бяха събрани и от Блерим Река, подкрепен от Алианс за албанците и движение Беса. На пресконференция той обеща по-различна президентска кампания от другите кандидати. "Аз ще се уча от гражданите, президентът е в служба на гражданите", каза Река.

Кандидатите за президент на Северна Македония трябва да представят кандидатурите си в Държавната избирателна комисия най-късно до 21 март, а предизборната кампания ще започне официално на 1 април.

Първият кръг на президентските избори е насрочен на 21 април, а евентуалният втори кръг - на 5 май.