Бизнесът във Венецуела е изгубил 400 милиона долара заради спирането на тока
Секция: СВЯТ
11 Март 2019 07:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнесът във Венецуела е изгубил 400 милиона долара заради спирането на тока

/КРОСС/ Частният сектор във Венецуела е загубил около 400 милиона долара заради мащабното спиране на електричеството в южноамериканската страна. Такава оценка направи днес лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, цитиран от ТАСС.
Ще има сериозни последици и за петролната промишленост, написа в "Туитър" журналистът Габриел Бастидас, цитирайки Гуайдо.
В четвъртък вечерта Каракас и повечето щати във Венецуела останаха без електроснабдяване. По данни на местните медии става дума за 20-22 щата от общо 23. На практика ток е нямало на цялата територия на страната. По думите на жители на венецуелската столица това е най-дългото спиране на тока, което помнят.
Властите твърдят, че аварията е причинена от саботаж в най-голямата електроцентрала в страната - в Гури, Южна Венецуела.
В петък вечерта ситуацията с електроснабдяването започна да се подобрява, но в събота отново се влоши.
Жителите на Каракас все по-често се разплащат в магазините в долари заради липсата на ток, информира кореспондентът на ТАСС.
Обикновено повечето разплащания във Венецуела са картови. Наличните боливари у хората не са много, тъй като възможността да се изтеглят е ограничена. След спирането на тока снабдяването с тях стана почти невъзможно.
В Каракас обаче има достатъчно долари, включително и заради това, че много хора работят в сивата икономика. Разплащането в чуждестранна валута официално е забранено и преди бе трудно да се осъществи, тъй като повечето търговци се страхуват от санкции. Сега съобщенията, че магазинът приема долари и евро висят открито на вратите.
Общо взето цените се изчисляват по курс 3200 боливара за долар. Цените са доста високи - пакет цигари струва три долара.