Румен Драганов: Цените в курортите за летния сезон ще се покачват
Секция: Туризъм
11 Март 2019 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Драганов: Цените в курортите за летния сезон ще се покачват

/КРОСС/ Какви цени очакват и българските и чуждестранните туристи и очаква ли ни по-скъпо море? Гост по темата в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" и рубриката „Чети етикета" беше Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Цените ще продължат да се увеличават - просто заглавие, че цените ще намаляват скоро няма да четем. Това е така, защото ние имаме ред поскъпвания - поскъпвания на горивата, на бензина, на енергоносителите, коментира още Драганов. Единствено може да има някакво намаление на цените при ранни записвания - ако някой се запише сега, ще плати 30 процента по-малко от това, което ще плати през август, добави той.

По повод на данните за спад на туристите от Германия и Русия с по 20 процента, Румен Драганов коментира, че в момента наблюдаваме една и на туроператорите, които забавят предоставянето на данни по отношение на записванията, защото те търсят по-ниска цена. Те получиха едно обещание от Министерството на туризма и от министър-председателя, че ще има някакво спонсориране, някакво финансиране на чартърните полети. Който и търговец да чуе такава блага вест, той моментално забавя записванията и очаква някой да му плати, което между другото е лошо, защото правителството не трябва да се намесва в търговията, а тази игра трябва да се играе от хотелиерите, смята Румен Драганов. Ние имаме в момента едно изкуствено забавяне на записванията на туристите и не смятам, че имаме някакво сериозно намаляване на германски и руски туристи, каза още той. Когато пътуването в чужбина е сложно, многосекторно, излиза много по-евтино то да е през туроператор, когато е само отиване и връщане, е по-евтино ние да си вземем билета, каза още Драганов.

Българите все повече пътуват в чужбина, което се вижда и от статистиките, все повече подават и оплаквания - това показва и нашата статистика. Това каза от своя страна Игнат Арсенов от Европейския потребителски център. Специално преди сме имали около 6 процента оплаквания въобще в областта на туризма, а сега този процент е вече около 10, като става дума за данни от миналата година, добави той. Оплакванията са от всякакъв вид, но най-вече са за лоши условия в хотелите, в които българските туристи са били в чужбина и разбира се, имаме и оплаквания за пакетни почивки. Хората използват в по-голяма степен туроператори за почивки в чужбина, защото всичко е включено в цената и хората така знаят какво ще платят, всичко им е организирано, каза още Игнат Арсенов.