Кои диети подобряват мисловната дейност
Секция: Здраве
11 Март 2019 20:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кои диети подобряват мисловната дейност

/КРОСС/ Средиземноморската диета, за която е известно, че е полезна за сърцето, допринася също за съхраняване на когнитивните способности, сочат резултатите от изследване.Хората, които на 25-годишна възраст се подлагат на средиземноморска диета и се придържат строго към нея, са с 46 % по-малък риск от намаляване на когнитивните способности, когато навършат 55 години. Хората от същата възрастова група, които строго се придържат към т.нар. диета APDQS - с малко месо и пълномаслени млечни продукти и повече плодове и зеленчуци, пък са с 52 % по-нисък риск от влошаване на умствените способности на 55-годишна възраст.

"Резултатите показват, че поддържането на добър хранителен режим може да допринесе за съхраняване здравето на мозъка в зряла възраст", заяви ръководителката на изследването Клеър Макавой от Кралския университет в Северна Ирландия.

Средиземноморската диета включва консумация на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, здравословни ненаситени мазнини, ядки, риба и ограничава консумацията на червено месо, пилешко и пълномаслени млечни продукти. Тя е сходна с диетата APDQS, която също включва плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти, но ограничава консумацията на алкохол, месо, пържени храни и подсладени продукти.

Участници в изследването са били подложени и на диета DASH, която включва зеленчуци, плодове, нискомаслени млечни продукти, ядки и ограничава консумацията на месо, риба, наситени мазнини, сладкиши и сол. Дори да я следват строго, младите хора са с по-голям риск от намаляване на умствените способности, когато навършат 55 години, в сравнение с придържалите се към другите две диети.

"Едно от възможните обяснения е, че DASH не допуска умерена консумация на алкохол, за разлика от другите две диети", отбеляза Макавой - "Възможно е умереният прием на алкохол като част от здравословното хранене да е важен за здравето на мозъка. Нужни са допълнителни изследвания, които да потвърдят получените резултати."

Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.