Рекордно голяма листа на чакащи за трансплатация на бъбрек
Секция: Здраве
12 Март 2019 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекордно голяма листа на чакащи за трансплатация на бъбрек

/КРОСС/ Рекордно голяма листа на чакащи за трансплатация на бъбрек. Кога ще има национална програма за донорство? В България за донор чакат 1100 души, а поне 8000 са на хемодиализа.

През годините пътят е трънлив, а борбата е голяма във всички посоки. Първо обществото да се подготви за този вид дейност, църквата, чисто медицински това е една пионерска дейност, която няма как от самото начало да тръгне по възможно най-гладкия път. Това заяви началникът на клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска"доц. Марин Георгиев в ефира на Нова телевизия „Здравей, България". Пикът на трансплантациите в България е 1999 година, когато са направени близо 100. Доц. Георгиев обясни, че са необходими редица изследвания ,за да се определи потенциален донор, а липсва и достатъчно финансиране.Това е един денонощен труд на много хора, за да се подаде един донор в продължение на понякога повече от 72 часа. Това обаче не се финансира. Не е привлекателна тази дейност, обясни той. По думите му, според наредба, директорите на болници могат да дадат до 20% за допълнително материално стимулиране. "Става една сума, която, когато се разпредели, се получават жълти стотинки", поясни доц. Георгиев.

Според ръководителят на катедрата по урология в Медицински университет в София доц. Красимир Янев основна част от проблема е липсата на организация. Проблемът не е в хората. Той е в организация. всичко е кампанийно. Това е в ръцете на Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантации. Трябва да се направи една програма, да се определи какъв ресурс е необходим, искаме ли станем член на "Евротрансплант", каза доц. Янев.