Едва 7% от младите хора с висше образование са официално безработни
Секция: ИКОНОМИКА
12 Март 2019 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Едва 7% от младите хора с висше образование са официално безработни

/КРОСС/ Хората с висше образование и особено младежите висшисти до 24-годишна възраст са най-малко застрашени от безработица. Едва 7% тях са официално безработни. Коефициентът на заетост на висшистите е над 80%, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на младежкия кариерен форум „Национални дни на кариерата".

Лазаров обаче предупреди: „Дигитализация, глобализацията, водят и до други процеси, които ние наричаме поляризация на заетостта. На много хора, високо квалифицирани, ще им се наложи да заемат и работни места, които не отговарят на тяхната квалификация". Лазар Лазаров посочи още, че в близките години близо 30% от дейностите в работната среда ще бъдат механизирани и автоматизирани. Днес и утре в НДК в София се провежда най-големият кариерен форум „Национални дни на кариерата - добра кариера, добър живот".

От началото му преди 18 години 45 хил. младежи са намерили реализация на трудовия пазар. Най-мащабният форум за студентски стаж и работа в страната е вече утвърден като място, от където започва кариерата на хиляди амбициозни млади хора.

На събитието тази година персонал ще търсят повече от 170 български и международни компании от различни бизнес сектори. Така форумът отговаря както на потребностите на младежите да влязат на пазара на труда, така и на компаниите да намерят квалифицираните кадри, от които се нуждаят. В рамките на месец форумът ще обиколи 8 академични града в страната, като след София са Варна, Бургас, Русе, Свищов, Велико Търново, Габрово и Бургас.