Прокуратурата в Добрич започна разследване срещу водното дружество
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Март 2019 14:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата в Добрич започна разследване срещу водното дружество

/КРОСС/ Прокуратурата в Добрич започна разследване срещу водното дружество. Причината - изградено е съоръжение за използване на вода от река Батовска в нарушение на Закона за водите.Хората са притеснени, че водата от реката може да е стигнала и до чешмите им.

Преди около две седмици мъж, пожелал да остане анонимен, получава сигнал, че на река Батовска е изграден малък бент и е заустена тръба."Пусната е тръба, която свързва резервоар, който се намира на територията на помпената станция. С тази тръба вода, която е външна, с една цедка, сложена накрая на тръбата и я вкарват в този резервоар. Той е част от съоръженията на помпената станция, които снабдяват град Добрич и околните села с питейна вода", каза пред bTV мъжът.По-голямата част от тръбата е била над земята. Сега обаче тръба не се вижда, а само единият й край, който е затворен с пластмасова бутилка. Според анонимният мъж това е станало, след като е подал сигнал до ДАНС.

"По наша информация това го е направило ВиК и лично е присъствал даже в един от дните управителят."

Мъжът се притеснява, че водата е стигнала през помпената станция и до чешмите на хората от седем села и на квартал в Добрич. Според шефа на водното дружество обаче водата от реката е използвана за противопожарни нужди."Тази тръба няма нищо общо с водоснабдяването на селата или където и да е, да е влязла в мрежата на ВиК. Няма никаква тръба, която да води вода от нерегламентиран водоизточниик, която да е влязла по някакъв начин в помпената станция и оттам да е стигнала до насeлението", бе категоричен управителят на ВиК-Добрич Тодор Гигински.

От РЗИ-Добрич казаха за bTV, че от началото на годината сa взети пет проби от населените места, които се захранват от помпената станция. Отклонения не са установени. Взети и са нови проби, чиито резултати ще са готови до края на седмицата.