България и Армения с интерес в общи трансгранични коридори
Секция: ИКОНОМИКА
13 Март 2019 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Армения с интерес в общи трансгранични коридори

/КРОСС/ България и Армения с интерес в изграждането на общи трансгранични коридори. Това обсъдиха транспортните министри на двете страни Росен Желязков и Акоб Аршакян. Сътрудничеството в развитието на мултимодалния коридор Черно море - Персийски залив се очерта като основен акцент в разговорите между двамата министри по време на Осмото заседание на българо-арменската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в Ереван.
Коридорът ще създаде възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и Централна и Източна Европа. Проектът ще допринесе за оползотворяване на нарастващия търговски потенциал в двата региона и обслужване на транзитния трафик от и за Далечния Изток.
Министър Желязков подчерта, че проведеният вчера съвместен форум, е показал ясно благоприятните условия за бизнес в двете държави. Тенденциите на макроикономическо ниво в България и Армения са във възходяща посока, което следва да бъде използвано по най-добрия начин от бизнеса. Той посочи като възможност, разнообразяването на структурата на износа и вноса, която е сравнително еднообразна през последните години. По думите му, провеждането на такъв тип срещи, имат за цел да задълбочат именно инвестиционното сътрудничество и стокообмена между държавите. Като гаранция за това, той определи добрия инвестиционен климат в Армения, както и добрата среда, която предоставя България като държава членка на Европейския съюз.

По време на заседанието бяха разгледани възможностите за транспортна и комуникационна свързаност. Сред другите теми на разговорите бяха активизиране на взаимодействията между специализираните структури за насърчаване на търговията и сътрудничеството с предприемаческите сдружения за подпомагане установяването на делови контакти между фирмите, както и засилване участията в панаири и изложения на териториите на двете държави и др.
Следващата сесия на комисията се очаква да се проведе през 2021 г. като амбицията, която стои пред двете държави е да бъдат подобрени значително договорените параметри до тогава.
В българската делегация в Ереван участват още заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков, както и експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на отбраната и Българската агенция за инвестиции.