Внасят обвинителен акт срещу бивш заместник-кмет на София
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Март 2019 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Внасят обвинителен акт срещу бивш заместник-кмет на София

/КРОСС/ Предстои съвсем скоро внасяне на обвинителен акт и завеждане на дело срещу бившия заместник-кмет на Столичната община Евгени Крусев. Това съобщи в ефира на "Здравей, България" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"В момента, в който сме събрали данни за извършено престъпление с висок обществен интерес, с висока степен на обществена опасност, ние предприемаме действия. По този случай колегите от Специализираната прокуратура са на финала. Предстои съвсем скоро внасяне на обвинителен акт и завеждане на дело. Все още не е приключило разследването на Окръжна прокуратура - Пловдив във връзка със сигналите за непрозрачно и незаконосъобразно разходване на средства от Община Пловдив", обясни още Арнаудова.

Тя коментира и скандалния запис от ловешко училище, на който се вижда как възпитател бие ученици в опит да ги разтърве.

"Запознахме се с видеото, което беше разпространено през вчерашния ден. То е изпратено в МВР - Ловеч. Районната прокуратура е уведомена. Заместник-районният прокурор е поел ръководството на проверката. Снети са обяснения от участниците в инцидента. Установява се има ли телесни наранявания и престъпления от общ характер, какви са нараняванията на децата и какви мерки ще се предприемат", каз говорителят на обвинител номер 1.

Арнаудова говори и по друга актуална в последните ди тема - ареста на семейство Арабаджиеви. По думите й е започнала проверка за лично укривателство - за това, че Георги Семерджиев, в чиято къща бяха открити арестуваните, е предоставил жилището си като място за укриване. Той е спомогнал Арабаджиеви да избегнат или да осуетят наказателно преследване. "Към този момент не ми е известно прокуратурата да е била сезирана с данни за пране на пари или други престъпления, извършени от Семерджиев", каза още Арнаудова.

"Относно случая в Стрелча Районната прокуратура разследва принуда, престъпление против личността. Кметът е злоупотребило със служебното си положение. В нито едно от разследванията прокуратурата не работи предизборно. И в случая с кмета на Созопол, и в този с кметицата на Златица Софийската градска прокуратура работи от около година", категорична бе Арнаудова.

Тя добави, че четиримата задържани за рекет над ученици в Плевен, ги грози до 10 години лишаване от свобода. Двама от тях са осъждани, а другите двама са с криминални регистрации. Повече от година те са упражнявали системен психологически тормоз над жертвите си.