Чака се спешно решение за Очната болница във Варна
Секция: Здраве
13 Март 2019 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Чака се спешно решение за Очната болница във Варна

/КРОСС/ Очаква се лекарите от Варненската очна болница и днес да преглеждат пациентите си въпреки подадените молби за напускане с едномесечно предизвестие. Причина за решението им е лошото материално състояние на болницата, собственост на общината, състоянието на сградата и условията, в които работят медиците. Според тях липсва мениджмънт от страна на управителя на здравното заведение. Крайната дата на предизвестието е 7 април. Ако до тогава не се отпуснат пари, лекарите ще напуснат. По-голямата част от персонала на болницата вече се е пренасочил към частни болници или към чужбина.

Управителят д-р Руслан Тошев твърди, че причината за случващото се е пренебрежението на община Варна към неговите докладни, с които иска средства. По думите му са необходими около 500 хил. лв. за ремонт на покрива и подмяна на апаратите. Тези пари обаче не са заложени в бюджета на общината, подчерта той в интервю за предаването "Преди всички" и добави:

„Общината имаше друго разбиране - че лечебните заведения трябвало да теглят заеми. Аз сметнах, че не е редно в тази ситуация да товарят допълнително лечебното заведение със заеми и лихви. Имам 15 докладни за последните 3 години".

В момента решението е в Общината, категоричен е управителят на болницата. Той е готов да подаде оставката си, ако е необходимо.

Млади и интелигентни лекари работят в болницата, каза проф. Христина Грубчева - зам.-управител на Очната болница и зам.-ректор на Медицинския университет. И тя е на мнение, че решението е в Общината:

„Става въпрос за три неща - инфраструктура, апаратура и мениджмънт. Това са трите основни стълба, върху които може да бъде развита една болница. Една болница - това са лекарите в нея".