Посолство на Ирландия отбелязва Деня на Св. Патрик със специални събития
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Март 2019 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посолство на Ирландия отбелязва Деня на Св. Патрик със специални събития

/КРОСС/ На 17 март Ирландия отбелязва своя празник, Деня на Св. Патрик - единственият национален празник, честван и в толкова много други страни по света. Тази година, в чест на засилващото се партньорство между Ирландия и България, посолството на Ирландия организира редица събития, чрез които България се включва в глобалните празненства за Деня на Св. Патрик.
Посланикът на Ирландия Майкъл Форбс каза: „Денят на Св. Патрик е възможност заедно да почетем не само богатите ирландски традиции, но и връзката с приятелите ни по света, нашата обща история и цели. Затова тазгодишните тържества са посветени на силната ирландска връзка с ЕС, като ирландски министри ще посетят всички 27 европейски столици."
Той добави: „Радвам се да приветствам ирландския министър на общинското развитие, природните ресурси и развитието на цифровите технологии Шон Кани, който идва в България специално за Деня на Св. Патрик. Неговото присъствия е част от стратегията ни да насърчим директния контакт между нашите две държави. Въпреки че Ирландия и България са разположени в различни краища на ЕС, ние сме много близки от гледна точка на нашата история и непоколебимия ни човешки дух."

Осветяване на знакови сгради в София в зелено
В чест на Деня на Св. Патрик, Националния дворец на културата (НДК) и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методии" (НБКМ) ще бъдат осветени в зелено. Така те ще се включат в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening, която свързва над 250 сгради и забележителности в големите градове по света, като Колизеума в Рим, Наклонената кула в Пиза, Ниагарския водопад, Операта в Сидни, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Музеят на цикладското изкуство в Атина, както и много други.
НДК ще бъде осветен в зелено във вечерта на празника, 17 март, неделя. Фасадата на Националната библиотека пък ще бъде осветена във вечерите на 17 и 18 март, неделя и понеделник. Сградата, в която се намира Посолство на Ирландия, Платинум Бизнес Център (ул. „Бачо Киро" 26-30), също ще бъде осветена в зелено във вечерта на 18 март, понеделник.
Специалният гост министър Шон Кани ще присъства на озаряването в зелено на НДК в неделя, малко след 19:00 ч. По време на престоя си в България на 17 и 18 март министърът ще проведе срещи и с български политици, както и с членове на ирландската общност в България.
Литературни събития в София и Велико Търново
Освен осветяването на сгради в зелено, посолството спонсорира и редица културни събития. Известната ирландска писателка Ейлиш ни Гуивна ще посети България в дните преди Деня на Св. Патрик, за да представи книгата „Литературен обяд и други разкази" - сборник с текстове, преведени на български за първи път и събрани заедно специално за българските читатели.
Ни Гуивна ще разговаря със студенти и лектори във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" относно съвременната ирландска литература на 13 март, сряда, от 16:00 ч.
На 14 март, четвъртък, ни Гуивна ще води специалната „Вечер на ирландската литература" в Литературен клуб „Перото" на НДК, София, от 18:30 ч. Най-новите преводи на ирландска литература на български ще бъдат представени там, също включени и в последния брой на „Литературен вестник".
Официалното представяне на „Литературен обяд и други разкази" на Ейлиш ни Гуивна, издадена от ICU, пък ще се състои на 15 март, петък, в Столична библиотека, от 18:00 ч.