В Лондон за първи път ще гласуват за втори референдум по Брекзит
Секция: СВЯТ
14 Март 2019 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Лондон за първи път ще гласуват за втори референдум по Брекзит

/КРОСС/ Предложение, внесено от Сара Уоластън от групата на независимите депутати в британския парламент дали в страната да се проведе втори референдум за излизане от ЕС, ще бъде гласувано тази вечер, съобщи "Гардиън".Предложението е подкрепено от надпартийна група депутати от консерватори, лейбъристи и шотландската национална партия и предвижда "долната камара да намери път, който да води в много посоки".

Ако бъде прието, то ще задължи Тереза Май да поиска от Брюксел дългосрочно отлагане на Брекзит с цел "провеждане на публично гласуване дали страната да напусне ЕС при договорените условия или да остане член на съюза".

Депутати, които ще подкрепят идеята на Сара Уоластън твърдят, че вторият референдум "е възможно решение на настоящата криза, а не вариант в нея".

Първа подкрепа за новото предложение дойде и от Брюксел. Доналд Туск обяви ,че ще призове лидерите на ЕС да разрешат по-дълго отлагане на Брекзит, за да може Великобритания да преосмисли целите си и да реши дали напуска или не съюза.

Малко преди това от Брюксел бе съобщено, че такова удължаване на срока за напускане на ЕС за Лондон може да се даде само при декларирано желание за втори референдум по въпроса.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу е допуснал до гласуване общо четири поправки по правителственото предложение, което по принцип дава две възможности. Освен за втори референдум, има предложение за кратка отсрочка на излизането от ЕС, насрочено за 29 март, ако до 20 март се приеме споразумение с ЕС за организиран и плавен Брекзит. Засега е налично само едно такова споразумение - това, постигнато от премиерката Тереза Мей, което обаче вече два пъти беше отхвърлено с огромно мнозинство в британския парламент. Другата възможност, зададена от правителството, е за по-дълго забавяне, ако не може да се постигне споразумение навреме.Опозиционната Лейбъристка партия също има предложение, внесено от лидера й Джереми Корбин. То призовава Мей да използва отсрочката на Брекзит, за да се потърси нов подход към консенсус, като се даде време на парламента за "намирането на мнозинство за различен подход" към консенсус. Този нов подход обаче изисква окончателно отхвърляне на плана на Тереза Мей за Брекзит и изключване на излизането от ЕС без споразумение.

Има и план, предложен от редица депутати, както от Консервативната партия на премиерката, така и от опозиционни партии. Той предвижда контролът над дневния ред на парламента да бъде поет от самите депутати. Депутатите, стоящи зад този план искат да наложат бъдеща дискусия за опциите за Брекзит, за да се намери накрая мнозинство, което да се обедини около някоя от опциите и така да се излезе от сегашната задънена улица.

Британските медии са пълни с твърдения от анонимни източници, че е в ход мощен натиск на премиерката и нейния екип върху привържениците на твърд Брекзит или на Брекзит без споразумение, както и върху депутатите от северноирландската Демократична юнионистка партия, които крепят правителственото мнозинство. Целта е те да бъдат убедени, че ако не променят позицията си и не подкрепят споразумението на Мей, ще пропуснат не само шанса за скорошен Брекзит с минимални рискове, произтичащи от предпазния механизъм по ирландската граница (от което те толкова много се страхуват), но може и въобще да не се стигне до Брекзит при по-дълго отлагане с твърде неясен изход. Има индикации, че този натиск вече дава резултати и доста от онези, които отхвърлиха на два пъти споразумението, изглеждат склонни да му дадат "зелена улица" пред неизвестността на едно отлагане. Тук вече въпросът е ще стигне ли времето да се извърши такава дълбока промяна на съотношението на силите в парламента.