Обявиха новите правила за прием в детските ясли и в първи клас в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Март 2019 18:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявиха новите правила за прием в детските ясли и в първи клас в София

/КРОСO/ На свое редовно заседание Столичният общински съвет прие два доклада, с които се променят правилата за прием в яслите в София, както и критериите за прием в първи клас в общинските училища.

Прием в детските ясли

С новите промени критериите за прием за общинските ясли в София вече са уеднаквени с тези на детските градини. Така най-много точки ще се дават по критерий "местоживеене" - т.е. за местонахождение в близост до съответната градина. Освен това децата с постоянен адрес ще получават по 3 точки, а тези с настоящ - по 2 точки. От догодина ще се въведе и т.нар. уседналост, като максималният брой точки (5) по този критерий ще се дава, ако детето е живяло на адреса повече от 2 години.
Също 2 точки ще има за работещи родители или студенти в софийските университети, като досега за студентите родители се даваше 1 точка. Друга промяна предвижда вече да се дава 1 точка за близнаци, а не както досега 2 - на основание, че до момента се е точкувало, че децата са хем близнаци, хем брат и сестра. Освен това се намалява допустимият брой на децата с хронични заболявания от пет на три в група, като удостоверяването вече ще се извършва с ТЕЛК. Срокът за отлагане на постъпване в детското заведение се ограничава до 60 дни. Към критериите се дава и предимство за кандидати, които имат брат или сестра в яслите. Промените влизат в сила при следващото кандидатстване, с изключение на критерия уседналост, който ще започне да се гледа през 2020 г.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов обясни, че с промените се цели уеднаквяване на правилата за прием в яслените групи и в детските градини. "Идеята е да няма разминаване и да е ясно, че правилата са единни за цялата система за детските заведения в София", коментира той.
Барбалов припомни, че тази година ще бъдат изградени две нови самостоятелни детски ясли - в ж.к. "Красно село" и в район "Триадица".
"Надявам се в най-скоро време да обявим процедурата и колкото се може по-бързо да можем да започнем строителството. Най-голям е недостигът в яслените групи и се надявам в най-кратки срокове да можем да подобрим и там състоянието чрез предлагане на повече места", каза още Барбалов.

Прием в първи клас
С приетите промени се дава право, ако едното дете в семейството посещава дадено училище, следващото дете да бъде приемано приоритетно в същото учебно заведение. По този начин приемът се синхронизира с наредбата на Министерството на образованието и науката, която въвежда принципа две или повече деца в едно семейство да посещават и едно и също училище. Така, ако първото дете е до 12 години, то по-малките му братя или сестри ще бъдат поставени на първите места в класирането за съответното училище и така ще им бъде гарантиран приемът, без да се гледа критерият по уседналост. Ако вече приетото дете е над 12 години, второто и следващите ще получават максималния брой допълнителни точки - 11, и така и за тях ще има осигурени места.

Промените в наредбата предвиждат още и увеличаване на точките при допълнителните критерии за класиране в първи клас за сираци и полусираци. Миналата година дете с двама починали родители получаваше 5 точки, а полусираците - 3. В предстоящия прием те ще носят еднаква тежест - 6 точки. Допълнителните критерии се вземат под внимание само когато децата от една група по водещия критерий уседналост са повече от обявените в план-приема места.