Народното събрание ще разисква на първо четене промени в Изборния кодекс
Секция: ПОЛИТИКА
15 Март 2019 07:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Народното събрание ще разисква на първо четене промени в Изборния кодекс

/КРОСС/ Народното събрание ще разисква на първо четене най-новите законопроекти на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс. ГЕРБ връща старите по-ниски прагове на преференциите, а ДПС внася промени за повече секции в чужбина и агитация на майчин език. 

ГЕРБ изменя последно приетите текстове, които обезсмисляха преференциите, като връща праговете за валидност за пренареждане на листите – съответно 5 % за евровота и 7 % от гласовете за дадена листа в парламентарни и местни избори. 
Движението за права и свободи отново внася предложения за отпадане на ограничението за разкриване на до 35 избирателни секции в страни извън Европейския съюз, за по-високи прагове на преференциите и за видеонаблюдение в изборния процес. 
В програмата на парламента е и гласуването на издигнатия кандидат за председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов. 
В рамките на редовния парламентарен контрол ще участват петима министри. Предвидено е на въпроси на „Воля“ да отговарят вицепремиерите Красимир Каракачанов и Марияна Николова, макар лидерът Веселин Марешки да обяви вчера, че групата му също напуска Народното събрание. По-късно той уточни, че ще имат консултации с ГЕРБ, след което от „Воля“ окончателно ще решат дали да ревизират решението си и да се върнат в парламента.