Преглед на вестниците
Секция: Преглед на печата
16 Март 2019 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците

/КРОСС/ Основна тема на днешните вестници е атаката срещу две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при която бяха убити 49 души, а над 40 бяха ранени.

"Нов Брайвик изби десетки с автомат с надпис Шипка 1877-78", пише в заглавие "24 часа". Арестувани са 4-ма души, а срещу един от тях - Брентън Тарант са повдигнати обвинения.

Преди атаката той е публикувал видеообръщение и 74 страници манифест. В тях той описва мотивите за постъпката си със желанието да отмъсти на имигрантите в Нова Зеландия, в частност тези от мюсюлманското вероизповедание, отбелязва "Труд".

Тарант е бил в България в края на миналата година, като е възможно да е установил и връзка с паравоенни формирования, информира "24 часа".

"Телеграф" уточнява, че терористът е обикалял у нас исторически места, свързани с битки между християнски и османски държави.

"Който краде ток, плаща за още 180 денонощия", пише на първа страница "24 часа". До 180 денонощия е срокът за начисляване на краден ток, ако някой се е закачил за мрежата и го хванат. Това предвижда проект на КЕВР за правилата за измерване на електроенергията. При повечето нарушения обратното броене обаче ще е само 3 месеца, уточнява изданието.

Експерти коментират, че все още е изгодно на крадците да ползват електричество без да плащат, но само през деня.

Приготвянето на лекарства за деца в аптеките трябва да бъде възстановено като масова практика, за да се гарантира рационалното им лечение. Около тази идея се обединиха лекари и фармацевти на международна педиатрична конференция във Варна, съобщава на първата си страница "Труд". Целта на специалистите е да се спре употребата на лекарства за възрастни в по-ниски дози при децата.

Агнешкото месо вече ще се продава в магазина само с табелка за произход, пише "Труд". Образците вече са готови и ще се въведат още за този Великден. Целта е потребителят да има информиран избор, когато пазарува в магазина.

От днес до 15 април част от улица "Граф Игнатиев" в София отново ще бъде затворена за движение, съобщава "24 часа".

Този път обаче забраната няма да важи за трамваите, които минават по нея. Причината за затварянето е ремонтът, който тече близо година.