Румъния тества най-мощния лазер в света
Секция: Наука
16 Март 2019 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румъния тества най-мощния лазер в света

/КРОСС/ По време на тестовете през тази седмица лазерът в Мъгуреле, на границата с България, достигна върхова мощност от 10 петавата.

Румънският компонент на европейския проект ELI е съсредоточен в областта на ядрената физика и се изгражда в южния румънски град, в рамките на Института по физика и ядрено инженерство - „Horia Hulubei" (IFIN-HH).

Инсталирането на системата в сградата на ELI-NP, започнало през септември 2016 г., е в крайната процедура на изпитания с планираната мощност от 10 петавата - най-голямата, постигана досега от хората и около една десета от тази на слънчевата светлина, достигаща нашата планета.

Носителят на Нобелова награда за физика, професор Жерар Муро наскоро подчерта важната роля на системата в Румъния за науката.

ELI-NP е най-големият изследователски проект в света за лазери и е част от паневропейска инициатива. Общата стойност на лазерите в Мъгуреле е 356,2 млн. евро. Проектът е съфинансиран с 311 млн. евро от европейските фондове.

Това ще бъде най-модерното в света изследователско съоръжение фокусирано върху изучаването на фотоядрената физика и нейните приложения, включващо два лазера с много висока интензивност и два по-слаби импулсни лазера. Двата мощни лазера могат да достигат интензивност от 1023 вата на квадратен сантиметър и да генерират електрически полета от 1015 волта на метър.Тази уникална експериментална комбинация ще даде възможност на ELI-NP да се заеме с широк кръг от научни проблеми в областта на фундаменталната физика, ядрената физика и астрофизиката, както и приложни изследвания в областта на материалите, радиацията и т. н.