Носителят на "Оскар" Павел Павликовски на "София филм фест"
Секция: КУЛТУРА
16 Март 2019 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Носителят на "Оскар" Павел Павликовски на "София филм фест"

/КРОСС/ Световноизвестният режисьор Павел Павликовски - носител на "Оскар" е специален гост на "София филм фест". Павликовски ще представи лично своя филм "Студена война", който получи три номинации за "Оскар" от американската киноакадемия.

„Студена война" е страстна любовна история за мъж и жена, които се срещат сред руините на следвоенна Полша. С различно минало и различни характери.

„Това е история за любов, но за трудна любов, когато хората искат да за заедно, но не могат да бъдат. В началото са много щастливи, особено Зула. После с идването на комунизма те са принудени да емигрират. За Зула е трудно да бъде сама във Франция и започва да се самоунищожава", разказва актирсата Йоана Кулинг.

На фона на студената война през 50-те години в Полша, Германия, Югославия и Франция двойката е разделена от политика, различия в характерите и неочаквани обрати на съдбата.

"Студена война" грабна наградата за режисура от Кан, пет награди от Европейската филмова академия и е обявен за Европейски филм на годината. И въпреки, че не спечели нито един от тазгодишните "Оскар"-и, филмът печели сърцата на публиката след всяка прожекция.

През 2015-а Павликовски беше удостоен с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм за лентата "Ида". Филмът разказва за млада послушница, готвеща се да стане монахиня. Срещата с леля ѝ разкрива мрачното минало на семейството им. "Ида" също е включен в програмата на „София филм фест".