Пролетта напредва: топло и сухо през следващите дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Март 2019 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пролетта напредва: топло и сухо през следващите дни

/КРОСС/ Днес облачността ще бъде висока и средна, по-значителна над северните райони. В Дунавската равнина ще се появи и усили умевен и временно силен западен вятър.Максималните температури ще достигнат стойности в интервала от 15 до 20 градуса, на места в западната част на Дунавската равнина до 21.

В неделя минималните температури ще са от 5 до 10, 11 градуса, а дневните ще се повишат още и ще достигнат 19 до 23, 24 градуса. Вятърът ще бъде слаб, в Дунавската равнина - до умерен, от запад. Слънчево време, с временни увеличения на облачността.

В планините ще има добри условия за туризъм. На 1200 метра надморска височина температурите днес ще достигнат десетина градуса, а утре - до около 13 градуса.

В понеделник ще остане доста топло за средата на март. В източната половина на страната ще се появи вятър от юг - слаб до умерен. Максималните температури ще достигнат 20 до 24, 25 градуса. Високи ще останат и минималните температури.

Във вторник вятърът ще се ориентираот ново от запад-северозапад и дневните температури с;або ще се понижат до стойности от 18 до 22, 23 градуса.

В сряда и четвъртък от североизток ще прониква по-студен въздух и температурите ще се понижат с 6 до 8 градуса. Облачността ще бъде значителна, макар че ще има и интервали с повече слънце в някои райони. Температурите ще бъдат от около 9 до 14 градуса, 1-2 градуса по-ниски в четвъртък.На места ще превали дъжд, предимно слаб и без да оставя съществени валежни количества. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър.

В петък и събота температурите слабо ще се повишат и ще бъдат около обичайните, от 12 до 17, 18 градуса. Облачността ще намалява, но сутрин около реките не са изключени краткотрайни мъгли.

В петък, според сегашните предварителни сценарии, минималните температури ще са от около 1-2 до 5-6 градуса на повечето места и слаби слани са възможни на места по високите полета и котловини. В събота такива все още не са изключени, но вероятността за тях намалява.

В следващите няколко дни, заради значително по-високите от обичайните, температури, масов цъфтеж на най-ранните овощни видове или начало на тази фаза, ще настъпи в много райони в Тракия и Дунавската равнина.

За съжаление, съществени валежи в повечето райони на страната няма да има. По няколко литра на квадратен метър са възможни само локално около и северно от планините от вторник до четвъртък.