МВР: Атентаторът от Нова Зеландия пътувал до България като турист, няма данни за терористична дейност
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Март 2019 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВР: Атентаторът от Нова Зеландия пътувал до България като турист, няма данни за терористична дейност

/КРОСС/ Основният заподозрян за терористичното нападение в Нова Зеландия - 28-годишният австралиец Брентън Тарант, е пътувал в България като турист и основно е посещавал исторически обекти, потвърди днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов.Към момента няма никакви данни, които да доказват дейност на австралиеца, свързана с тероризъм у нас.

"През нощта колегите не са спрели да работят. Установен е контакт с партньорските служби, установен е целият маршрут на движение на територията за страната, сега се проверяват конкретни данни и връзки. Искам да успокоя всички, че до този момент категорично няма данни за някаква дейност, която да е свързана с тероризъм на територията на България. Засега данните, които имаме е, че той е идвал в България като турист. Сега проверяваме местата, където е преспивал той, имаме информация", заяви Иванов.

Тарант е бил у нас през ноември 2018 г., като част от обиколката му в няколко балкански държави. В България той е посетил София, Пловдив, Плевен, Благоевград, Бачково, Асеновград и др.

В атаката над две джамии в новозеландския град Крайстчърч загинаха 49 души, а още толкова са ранените.