Гневен рап срещу българското здравеопазване
Секция: Шоубизнес
17 Март 2019 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гневен рап срещу българското здравеопазване

/КРОСС/ Един огромен проблем в здравеопазването ни, който обрича на смърт хората, чакащи трансплантация, се превърна в повод за песен.

На 13 октомври 2018-та година 29-годишният Адриан Петков почина в болница в очакване на белодробна трансплантация. Неговият брат - Алберт, написа песен в памет на всички, които "не спечелиха битката за живот".Песента се казва "За пари".

Повечето от управляващите и лекарите на високи позиции правят всичко за пари, каза в студиото на „Тази неделя" Алберт Петков. По думите му за това се пее и в песента. „Ако бяхме по-богато семейство, щяхме да заминем за чужбина някъде, където нещата са уредени и да направим трансплантацията на брат ми и да не зависим от системата", смята още Алберт. Още когато е на 5 години, лекарите откриват, че Адриан страда от муковисцидоза. Болест, която затруднява дихателните пътища и с годините се влошава.Операцията, на която е трябвало да се подложи, обаче не се извършва в България, а чуждестранните клиники в ЕС са отказвали да го приемат заради изтекло споразумение между страната и организацията "Евротрансплант".

В последните месеци той е принуден от болестта да се движи с кислородна бутилка
И до последния си дъх участваше в протестите на пациенти, чакащи за трансплантация. Дни преди да получи шанс за нов живот, Адриан издъхва в болницата. Министерството твърди, че е направило всичко възможно да спаси Адриан.